Parlamentarci imaju kraljevske plate, a hrane se jeftinije nego u studentskoj menzi

December 12, 2018, 11:39 am

Teleća supa 1 KM, paradajz čorba 1 KM. Jaja na oko 1,50 KM, omlet sa sirom 2 KM. Biftek sa roštilja 5,50 KM, lignje sa roštilja 7 KM. Salate i prilozi po 1 KM, a dezert 1,50 KM.

Ovo su cijene po kojima imaju pravo da jedu svi oni kojima je radno mjesto Parlamentarna skupština BiH – 57 poslanika, kao i njihovo osoblje.

Foto: etrafika.net/screenshot

Teleća supa 3 KM, paradajz čorba 3 KM. Jaja na oko 3-3,50 KM, omlet sa sirom 3,50-5 KM. Biftek 12-25 KM, lignje 16-18,50 KM. Salate 2-4 KM, prilozi 3-4,50 KM, a desert 3-4,50 KM.

Ovo su cijene po kojima su ista jela dostupna za stanovnike Banjaluke.

Ekipa ETrafike za poređenje je koristila jelovnike osam banjalučkih restorana i lokala brze hrane, onih sa najnižim i srednjim cijenama. A kolika su primanja?

Prosječna mjesečna plata poslanika u Predstavničkoj skupštini BiH iznosi oko 5.500 KM, a kada se na taj iznos doda paušal, naknada za odvojeni život, topli obrok, prevoz i naknada za smještaj, on se povećava i do 7.000 KM.

Istovremeno, prema podacima dva zavoda za statistiku, prosječne neto plate u BiH iznosile su tokom oktobra ove godine manje od 900 KM.

Muke po poslaniku

Prije četiri godine javnost u BiH dobro je zabavio, ali i naljutio, video koji prikazuje poslanika SDS-a Darka Babalja kako se žali na iznos koji prima za svoj angažman u Parlamentu BiH. Babalj je naveo kako prima najnižu platu u ovoj instituciji – samo 4.700 KM.

Inače, on se nalazi među poslanicima koji nisu predlagali amandmane niti bilo kakve inicijative u Parlamentu, dok je najpoznatiji po tome što se jednom prilikom javio za riječ i ćutao tri minute.

Građani BiH su nakon ovog snimka pokrenuli sarkastičnu akciju prikupljanja pomoći za Babalja, kako bi mu pomogli da preživi teška vremena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *