Održana Parada ponosa, pozitivna poruka Srbije

September 28, 2014, 11:45 am

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je, obraćajući se učesnicima Parade ponosa ispred Skupštine grada Beograda, rekao da šetnja u okviru Parade ponosa predstavlja bitan korak u zaštiti osnovnih ljudskih prava u Srbiji.

“Reč je o osnovnim pravima u kojima bi trebalo da uživaju svi građani, uključujući i LGBT zajednicu”, rekao je Devenport i dodao da mu je drago što je došlo do ove, kako je naglasio, sjajne šetnje.

On je naveo da je održavanja šetnje snažna poruka svima, pa i onima koji žele da koriste govor mržnje ili prete nasiljem da to nije prihvatljivo u Srbiji.

“Ovo je novi početak kad je reč o efikasnoj borbi protiv diskriminacije”, istakao je Devenport, koji je zahvalio ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću na tome što je obezbeđeno održavanje parade bez incidenata.

Prisutnima se obratio i ambasador Norveške Ragnar Kamsvag koji je poručio da je ovo dobar dan za različitost, demokratiju, toleranciju i za Srbiju.

Istakavši da je važno što su podršku održavanju Parade pružile i parlamentarne stranke, a vlada omogućila da se ona dogodi, Devenport je čestitao pripadnicima LGBT populacije na uspešnoj šetnji.

Ambasador Holandije Loren Stokvis poručio je da njegova država uvek podržava LGBT zajednicu u Srbiji, istakavši da će im Holandija biti partner u budućnosti.

“Ovo je dobar dan za toleranciju, demokratiju i budućnost. Prajd-normalno”, rekao je ambasador, ističući ovogodišnji slogan Parade ponosa.

Okupljenima su se obratili i ambasadorka UN u Srbiji Irena Vojackova-Solorano i član nemačkog parlamenta Volker Bek.

Nakon obraćanja ostalih gostiju, Parada ponosa će i zvanično biti završena, a u štenji su, osim predstavnika stranih ambasada, učestvovali i ministri vlade Jadranka Joksimović, Kori Udovički, Ivan Tasovac i šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa EU Tanja Miščević, gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Podršku su pružili i predstavnici političkih partija DS i LDP Borislav Stefanović, Balša Božović, Gordana Čomić, Goran Ješić, Čedomir Jovanović…

Jedan od organizatora Boban Stojanović na bini je poljubio svog dugogodišnjeg dečka, poručivši da je to normalno.

Prajd bez većih incidenata

Parada ponosa ponosa protekla je bez većih incidenata. Čarki i manjih sukoba s policijom bilo je samo na rubnim delovima centra Beograda, koji su obezbeđivali pripadnici policije.

Šetnja je trajala oko pola sata, učesnici su sve vreme zviždali, nosili zastave duginih boja, transparente na kojima je između ostalog pisalo “Pravda za sve žrtve nasilja u Srbiji”, a čula se i truba.

Podršku učesnicima parade pružili su zvaničnici Vlade Srbije i predstavnici stranih ambasada, među kojima su ministarka bez portfelja Jadranka Joksimović, državne uprave i lokalne uprave Kori Udovički, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, gradonačelnik Beograda Sinsisa Mali, predstavnici Demokratske stranke, lider LDP-a Čedomir Jovanović… kao i predstavnici javnog i kulturnog života poput Biljane Srbljanović i Srđana Dragojevića.

U trenutku kada je povorka prolazila pored Vaznesenjske crkve oglasila su se i crkvena zvona, u vreme koje nije uobičajeno da se oglase, a Srpska pravoslavna crkva bila je među onima koji su se protivili Prajdu.

Centar Beograda je od ranih jutarnjih sati bio zatvoren za saobraćaj.

Pre početka šetnje učesnika Prajda i tokom šetnje dogodilo se nekoliko manjih incidenata ili je policija u više navrata legitimisala građane.

Incident koji je privukao najveću pažnju javnosti dogodio se na Slaviji gde su pripadnici žandarmerije pretukli Andreja Vučića, brata premijera Aleksandra Vučića, i trojicu pripadnika obezbeđenja, što je potvrđeno Tanjugu u dva nezavisna izvora.

Prema nezvaničnim izvorima, Andrej je, zajedno sa obezbeđenjem, na Slaviji pokušao da prođe kroz policijski kordon, a žandarmi su nasrnuli na njega i pretukli i njega i telohranitelje.

Na raskrsnici Beogradske ulice i Njegoševe oko pedesetak mladića koji su nosili četnička obeležja pokušalo je iz Beogradske da prođe do Slavije, pri čemu su se kamenicama obušili na policiju koja ih je zaustavila.

Beogradska policija privela je dvojicu muškaraca u ulici Svetozara Markovića, posle desetominutnih pregovora, pošto je jedan od njih policiji pretio automatskom puškom.

Petorica mladića privedena su oko 11 sati na Slaviji.

Pokret “1389” u međuvremenu je pozvao sve koji se protive održavanju Parade ponosa da ne pribegavaju nasilju, već da na dostojanstven i miran način pokažu da su protiv te manifestacije.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas u Tekiji da u našoj zemlji postoje prava i slobode koje su zagarantovane Ustavom i ta prava moraju da se poštuju, dodajući da nije faciniran niti paradom ponosa, niti skupom koji je organizovan protiv te parade.

“Ne mogu to više da komentarišem”, rekao je Vučić.

Kako je dodao stvarno ga ne interesuje sadržaj te šetnje, da država mora poštovati ustav, te da pripadnici LGBT imaju pravo da šetaju, a protivnici – “ne smeju da ih ugrožavaju”.

Beograd, centar: na ulicama hameri, vodeni topovi

Jake policijske snage, sa opremom za razbijanje demonstracija, danas pre podne potpuno su blokirale centralne beogradske ulice.

Na Bulevaru kralja Aleksandra, kod Pravnog fakulteta, bila je postavljena metalna ograda, iza koje su dežurali pripadnici žandarmerije, a tu su i policijska vozila – džipovi hamer, “marice”, policijski automobili…

Kod Crkve Svetog Marka bila je ista slika – osim što su na početku Resavske ulice dežurala vatrogasna vozila i vozilo sa cisternom i šmrkom za razbijanje demonstracija.

Od Resavske ulice do Studentskog kultunog centra takođe je bilo puno policije, a zatvoreni su bili i svi prolazi i pasaži, uključujući i Krunsku ulicu, koji vode ka Ulici kneza Miloša.

Ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici takođe je bilo puno policije, kao i na raskrsnicama Ulice kneza Miloša i Nemanjine, kao i Ulice kneza Miloša i Birčaninove ulice.

Na gradskim ulicama su bili i pripadnici saobraćajne policije na motorima, dok je centar grada nadletao policijski helikopter.

Ispred Doma Narodne skupštine na Trgu Nikole Pašića takođu su bile prisutne jake policijske snage koje su, kako je javio reporter Tanjuga, pod punom opremom za razbijanje demonstracija.

Na Trgu Slavija i na Trgu republike nalazili su se kordoni žandarmerije, “marice”, borna kola, džipovi i kola Hitne pomoći. Posebno je bilo pojačano obezbeđenje oko ambasada u Krunskoj ulici i u Ulici kneza Miloša.

Trgovci su iz izloga pojedinih prodavnica u centru grada uklonili robu, a ulice su, uprkos lepom vremenu, bile gotovo puste.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *