Ovo morate da uradite u februaru da bi vaše hortenzije predivno procvjetale

February 16, 2024, 9:39 am

Orezivanje određenih vrsta hortenzija tokom jeseni, zime ili proljeća može nenamjerno ukloniti pupoljke prije nego što imaju priliku da procvjetaju pa je potrebno prethodno se dobro upoznati s postupkom.

Velelisne hortenzije, uključujući omiljene sorte lacecap i mophead, pokazuju jarke plave, ružičaste i ljubičaste tonove, ukrašene bujnim i sjajnim lišćem koje cvijeta upravo na staroj stabljici, zato je ove sorte važno orezati u februaru.

Mophead hortenzije obožavane su zbog svojih velikih cvjetnih grozdova, a sorta lacecap ističe se ravnim i delikatnim pupoljcima. Kako biste održali njihovu ljepotu, prvo podrežite velelisne hortenzije nakon što cvijetovi uvenu, obično u kasno ljeto, prije nego što biljka uđe u fazu mirovanja, što je postupak koji ste vjerovatno već obavili.

Tokom zimskih mjeseci ciljajte sive, starije ili odumrle stabljike pa ih tokom februara temeljno uklonite. Ako se biljka čini preterano visokom, razmislite o orezivanju otprilike trećine starijih stabljika, podrezujući ih skoro do zemlje za podmlađen izgled.

Hortenzije su biljke koje svako može uzgajati, ali vrtlari često prave određene greške koje štete njihovom rastu, tvrdi ekspert Ben Hilton.

-Tipičan je slučaj da mnogi vrtlari đubre svoje hortenzije očekujući zapanjujuće cvijeće, ali ono ne raste zbog neodgovarajućeg pH tla koje ograničava sposobnost biljke da efikasno apsorbuje hranjive materije i transportuje ih. Za većinu sorti hortenzija idealno je blago kiselo tlo s pH između 5,2 i 6,2 – kaže i dodaje:

-U februara i tokom proljeća primjenjujte fosforno gnojivo u odnosu 10-20-10 – rekao je Ben.

Tvrdi i da je orezivanje hortenzija u pogrešno doba godine jedna od najvećih grešaka koje možete da napravite za njihov cvat pa je, uz pravilan odabir gnojiva, izuzetno bitno da upravo u ovo doba uklonite sve ocvale stabljike, a prenosi Tportal.hr.

Izvor: srpskainfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *