Ovih 5 vježbi će učiniti vaše tijelo mlađim

June 25, 2022, 6:42 am

Godine koje imate su samo broj i vrlo često ne odgovaraju pravom fizičkom stanju. Na njih svakodnevno utiču navike u ishrani, vježbanju, stepen stresa kom ste izloženi, kvalitet sna i mnogi drugi faktori.

Prava starost našeg tijela određena je maksimalnom količinom kiseonika koju možemo da unesemo tokom vježbanja i označava se kao VO2max. Ova cifra može se koristiti i kao indikator kardiovaskularne izdržljivosti.

Ukoliko je količina kiseonika koju unosimo tokom vježbanja ispod prosjeka u poređenju sa ljudima naših godina, to je pokazatelj da smo zapravo fizički stariji nego što to krštenica pokazuje.

S druge strane, ukoliko je količina kiseonika koju unosimo tokom vježbanja iznad prosjeka u poređenju sa našim vršnjacima, imamo šansu da “vratimo sat unazad” i postanemo mlađi kako godine odmiču.

Da biste izračunali pravu starost vašeg tijela, potrebno je da izmjerite obim svog struka (u nivou pupka), a onda da izmjerite broj otkucaja srca u minuti tokom mirovanja i u kalkulator koji pokazuje pravu fizičku starost unesete dodatne podatke. Kalkulator možete da pronađete na OVOM LINKU.

Istraživači su tražili vezu između VO2maxa i dugovječnosti i ustanovili da postoji korelacija između maksimalnog unosa kiseonika i očekivane dužine života. Rezultati studije su takođe pokazali da su oni sa najgorim mjerenjima VO2max imali 82 odsto veći rizik od prerane smrti od onih čija je starost bila ista ili manja od hronološke starosti.

Koje vrste treninga će vas podmladiti?

1. Aerobik i tegovi su dvije ključne riječi. Radite aerobne vježbe naizmenično sa vejžbama snage u ukupnom trajanju od pet sati nedjeljno.

2. Radite gimnastiku. Prilagodite težinu vježbanja vašem fizičkom stanju i ne idite preko “crvene granice”.

3. Isprobajte joga asane, jer blagotvorno utiču na tijelo i popravljaju držanje. Odgovaraju svima, bez obzira na godine i fizičku spremnost.

4. Plivanje je odlična vježba, jer angažuje mišiće cijelog tijela i ujedno manje opterećuje zglobove u odnosu na druge vježbe poput trčanja ili vožnje bicikla.

5. Ples je aerobna vježba koja će vam podići energiju i raspoloženje.

Ali, prije bilo koje od navedenih vežbi neophodno je da zagrijete mišiće da ne biste “zaradili” povrede. Započnite fizičku aktivnost preskakanjem vijače, džogiranjem i potom trbušnjacima u trajanju od 10 minuta, prenosi Ona.rs.

nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *