Otvorena dva muzeja u čast Iv Sen Lorana

October 18, 2017, 4:43 pm

 

U Parizu je otvoren muzej Iv Sen Lorana, velikana svetskog dizajna 20. veka. Memorijal je otvoren nedelju dana posle smrti Pjera Beržea, životnog saputnika i inspiracije čuvenog kreatora, koji je kuću u kojoj su živeli poklonio gradu u znak sećanja na Iv Sen Lorana, modnog maga koji je uneo radikalne promene u odevanje žena.

Muzej „Iv Sen Loran“, posvećen francuskom modnom kreatoru i kostimografu otvoren je 3. oktobra u Parizu, u kući u kojoj je kreator i živeo od 1974. do 2002. godine.

„Koko Šanel je oslobodila ženu, ali Iv Sen Loran joj je podario moć“, kažu modni eksperti.

Sako, safari odelo, mondrijan haljina – inspirisana apstraktnim slikarstvom Pita Mondrijana, kreacije su kojima je Loran ostavio neizbrisiv trag u visokoj, ali i u populističkoj modi.

„Ono što je najvažnije kada govorimo o ovom muzeju jeste to što nije reč samo o modi već i o umetnosti, jer imamo priliku da vidimo i kreativni studio. Lični predmeti i dokumenti podsećaju nas na one koji su ovde kreirali i činili istorijske poteze u modi 20. veka“, objašnjava Olivije Flavijano, direktor muzeja.

Drugi muzej Iv Sen Lorana u Marakešu, u kući u kojoj je dizajner odrastao otvoren je 16. oktobra, a u njemu je izloženo više hiljada komada odeće i nekoliko desetina hiljada skica i fotografija.

Prva Loranova modna revija u Parizu 1965. je izazvala ogroman publicitet jer su njegove kreacije bile inspirisane slikarstvom Pikasa, Matisa i Van Goga.

Ali, najoriginalnija kreacija je Mondrijanova haljina – inspirisana apstraktnim slikarstvom holandskog slikara Pita Mondrijana

Izvor: RTS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *