Nikolić: Srbija između prijatelja u EU i u Rusiji

September 27, 2014, 6:53 am

“I jedni i drugi su nam prijatelji i jedni i drugi su nam potrebni”, kazao je Nikolić u intervjuu za Glas Amerike, neposredno nakon što se obratio Generalnoj Skupštini UN, govoreći o izazovima sa kojima se Srbija trenutno suočava, kao i nameri Beograda da doprinese uklanjanju svih izvora nestabilnosti u svetu.

Govoreći o krizi u Ukrajini, Nikolić je ocenio da je pozicija između suprotstavljenih politika zapada i EU sa jedne i Rusije sa druge strane – kompleksna.

On je objasnio da je stav Beograda u odnosu na krizu u Ukrajini u jednom delu na istoji liniji sa stavovima SAD i EU – Srbija, kako je rekao, podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Predsednik Srbije međutim, podseća da je sa Rusijom u saglasju povodom pitanja Kosova, koje on vidi kao pitanje teritorijalnog intergriteta i suvereniteta Srbije.

Prema rečima Nikolića, cena sankcija Rusiji bi za ekonomski već veoma opterećenu Srbiju značila minus od 600 miliona do milijardu evra.

Predsednik Srbije govorio je i o prilično lošim ekonomskim prilikama u Srbiji.

On je najavio da će Srbija u naredne dve godine, da bi se ekonomski oporavila, morati da prođe kroz izuzetno bolne reforme i mere štednje, posebno ističući obaveze smanjenja javne potrošnje i razvoja malih i srednjih preduzeća.

Nikolić je podsetio da je u govoru na 69. zasedanju Generalne Skupštine podvukao spremnost Srbije da doprinese rešavanju gorućih pitanja – klimatskih promena, globalne bezbednosti i zaraza velikih razmera.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *