Najnapredniji humanoidni robot dobija veliku nadogradnju (VIDEO)

November 16, 2022, 9:30 am

Robot Ameca je vjerovatno je najpoznatiji humanoidni robot na svijetu, a sljedeće godine bi trebalo da dobije – noge.

Iako ne bi trebalo očekivati da će humanoidni roboti postati slični ljudima još godinama, a možda i decenijama, zahvaljujući napretku tehnologije taj korak je sve bliži.

Vještačka inteligencija je toliko je napredovala da ponekada ljudi nisu ni svjesni da putem interneta ne komuniciraju s ljudima, već sa softverom. Osim AI, veliki problem je i mehanika, odnosno kako napraviti robota koji će se kretati poput ljudi, ali koliki je napredak postignut na tom polju, dovoljno je samo pogledati šta su uspjeli da kreiraju inženjeri Boston Dinamiksa sa svojim robotima kojima bi mogli da pozavide čak i sportisti.

A kako izgleda humanoidni robot s naprednom AI koji ima mogućnost kretanja, trebalo bi da saznamo sljedeće godine na primjeru Amece. Za neke, ovo je najnapredniji humanoidni robot na svijetu s “realističnim pokretima i izrazima lica”, a za njegov razvoj zaslužna je britanska kompanija Indžinird Arts.

Da će uskoro dobiti noge, robot je potvrdio – sam. Naime, tokom odgovaranja na pitanja na Jutjubu, neko je postavio pitanje oko mogućnosti njegovog kretanja.

Pored toga, Ameca je odgovarao na brojna druga pitanja poput npr. da li preferira kečap ili majonez, a njegov odgovor je, za one koje zanima, kečap – jer ima “pikantniji i kiseliji ukus”. Od ostalih zanimljivosti u vezi sa Amecom, pomenućemo da mu je oktobar najdraži mjesec i da bi htio da istražuje istorijat i kulturu Pariza.

Nakon komunikacije s robotom, mnogi su bili zadivljeni koliko realno i ljudski Ameca izgleda, a pogotovo su naglasili oči, odnosno brze pokrete, treptanje i fokus i kako odaje utisak da svemu što pogleda posvećuje veliku pažnju.

Iz Indžinird Artsa kažu da je Ameca još u razvoju, te da je taj robot u suštini napravljen kao platforma za razvoj budućih robotskih tehnologija i humanoidnih robota, piše b92.

(Srpskainfo –  FOTO: GRAD TECHIE/YOUTUBE/SCREENSHOT)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *