Mogu li opozicione stranke u Srpskoj zbiti redove za izbore? (VIDEO)

November 28, 2023, 5:40 pm

Kako se izborna godina godina približava, tako se češće čuje pitanje ko će s kim na izbore, tačnije, mogu li opozicione stranke zajedno da nastupe na izborima. U SDS-u poručuju da imaju pruženu ruku za zajednički nastup na lokalnim izborima, ali, šta kažu ostali?

Ko će s kim i da li će opozicione partije u Srpskoj u koaliciju za lokalne izbore? Pitanje o kome se već raspravlja iako izborna godina još nije ni nastupila. Čini se da se najviše koplja lome oko Banjaluke. Iako još nije imenovan kandidat, gotovo je izvjesno da će to biti aktuelni gradonačelnik, PDP-ovac, Draško Stanivuković, koga nekadašnji saborac Jelena Trivić, čiji će Narodni front imati svog kandidata, optužuje za simbiozu sa vladajućim SNSD-om.

– Jedna koju će predvoditi formalni kandidat za gradonačelnika iz SNSD, i druga koju će predvoditi kandidat, ali neformalni, takođe SNSD, Draško Stanivuković, inače Dodikov potrčko – navela je Jelena Trivić.

Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a, kaže da njegova stranka još nije donijela odluku ko će biti kandidat i da će to uraditi kad za to dođe vrijeme.

– PDP je uvijek bio opoziciona kolona i PDP je uvijek bio taj koji je okupljao i PDP je bio taj koji je dao glavni pečat pobjedi u Banjaluci – poručio je Crnadak, uvjeren da će opozicione stranke u Srpskoj napraviti dogovor o zajedničkom nastupu u što više lokalnih zajednica na lokalnim izborima.

Nakon ovakvih izjava, malo ko vjeruje u dogovor PDP-a i Narodnog fronta. S druge strane, pitanje je da li će se pojaviti i treći kandidat za gradonačelnika Banjaluke i to onaj SDS-a. Iako mnogi vjeruju da je dogovor između SDS-a i PDP-a gotovo izvjesan, i iako predsjednik SDS-a Milan Miličević kaže da sve opozicione stranke u Republici Srpskoj imaju pruženu ruku SDS-a za zajednički nastup na lokalnim izborima, istovremeno poručuje da će Gradski odbor njegove stranke u Banjaluci odlučiti da li će podržati nekog od kandidata opozicije ili će imati svog kandidata.

– Ali, ako to postane uzaludno trošenje energije, naravno da je neću rasipati na druge koji ne žele da razgovaraju, ako takvih ima, nego ću se baviti prije svega SDS-om. Racionalno je očekivati da imamo zajednički kandidate u većini lokalnih zajednica za načelnike i gradonačelnike, međutim SDS će sigurno imati najveći broj kandidata u većini lokalnih zajednica – poručuje Miličević.

Situacija sa kandidatima u nekim lokalima već je skoro izvjesna i jasna, kandidati se već znaju, a dogovora u opozicionim redovima ni na vidiku. Primjera radi, u Bijeljini će kandidat biti sadašnji gradonačelnik iz SDS, Ljubiša Petrović, a Nebojša Vukanović je još prije više od mjesec dana najavio da će kandidat pokreta „Za pravdu i red“ za gradonačelnika Trebinja biti Lazar Radan. Cijeneći po dosadašnjem, teško da će opozicija zbiti svoje redove.

(TV K3 – Foto: Arhiva)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *