Majka riječima izliječila autizam kod sina: Evo šta mu je svako veče govorila

October 30, 2015, 9:24 am

 

Psiholog Olga Valjajeva daje je dnostavan recept koji joj je znatno pomogao da pobijedi u borbi sa autizmom kod njenog starijeg sina.

Suočena sa ovom teškom bolešću i riješena da se izbori po svaku cijenu, Olga Valjajeva je vodila dijete kod više lekara. Jedan od njih, psihijatar, dao joj je neprocenjivi poklon. Ispričao joj je o praksi terapije autizma u jednoj klinici u Engleskoj.

Majke oboljele djece su svako veče, tokom dužeg perioda, sprovodile jednostavnu terapiju. Čekale su da im dijete zaspi, a onda su, nakon 15 munuta, kad je dijete ušlo u aktivnu fazu sna, govorile:

“Volim te! Ponosna sam na tebe! Presrećna sam što si ti moj sin! Ti si za mene najbolji sin na svijetu!”

Ljekari sa te klinike su poredili djecu, kojoj su majke tokom spavanja govorile ove riječi pune ljubavi, sa mališanima, kojima niko ništa nije noću govorio. Rezultati su bili zapanjujući: djeca koja su dobijala riječi ljubavi mnogo brže su su se oporavljala.

Olga Valjajeva kaže: “Najprije sam govorila sinu isključivo te riječi. Kasnije sam počela da improvizujem i dodajem i druge reči pune ljubavi. Od tada je prošlo pet godina, a ja ih i danas šapućem noću  obojici sinova. Svakome od njih posebno, svake noći. Moj stariji sin više ne boluje od autizma. Sigurna sam da je moja noćna terapija odigrala svoju ulogu!

Postoji još nešto, veoma važno i za moju djecu i za mene: magija majčinske ljubavi radi na obe strane! Stvorilo se divno osjećanje bliskosti sa oba sina. Noću, dok ih grlim i govorim im nježne riječi osjećam kako raste i jača naša uzajamna bliskost. Ostalo je u prošlosti sve što nas je povredjivalo –  svađe i uzajamno nerazumijevanje.

Kasnije sam pročitala da djetetu treba često govoriti:

-Kada bismo mogli da biramo, od sve djece na svijetu odabrali bismo samo tebe!

i: – Da li sam ti već rekla danas da te mnogo volim?

Shvatila sam da je djetetu jako važno da osjeti kako je posebno važno i potrebno roditeljima, upravo takvo, kakvo je.

Evo šta još govorim: Presrećna sam što ti postojiš!

Ova izjava posebno pomaže djeci koja su bila neželjena.

Ako ste, na primjer, željeli ćerku i dugo niste mogli da se pomirite sa činjenicom da vam se rodio sin, jako je važno da govorite djetetu: Srećna sam što si dječak!

Šta još treba govoriti djetetu: Tata i ja te mnogo volimo, ti si NAŠ dragi sin!

Ovde je ključna reč “naš”. Pomaže da dijete podjednako prihvati oba roditelja.

Ako ste se tokom dana posvađali sa djetetom, kažite mu: Vrlo mi je žao što smo došli u situaciju da te izgrdim!

Nikako ne izgovarajte sve ove riječi mahinalno, i “radi terapije”: Volim te! Ponosna sam na tebe!

Riječi mnogo pomažu, kada su u njih utkana osjećanja. Zato ih izgovarajte sa puno iskrenih emocija. Kod svog djeteta sam primijetila da su riječi odigrale svoju ljekovitu ulogu, ako on nakon njih duboko uzdahne. To znači da u njemu dolazi do opuštanja, da mu nestaje unutrašnji grč.

Terapija liječenja riječima ljubavi ne treba dugo da traje. Svega 3-5 minuta ispunjenih snažnim emocijama. Važno je da to radite svakodnevno.

Ne propustite da govorite djetetu ove riječi i danju, po nekoliko puta svakog dana. Bez ikakvog povoda, kad prolazite pored njega, nježno ga zagrlite, poljubite u potiljak. Zapamtiće vam to za cijeli život.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *