Kurti o primjeni odluke o tablicama: Sati otkucavaju, ali neću do posljednjeg minuta ništa da govorim

November 23, 2022, 5:32 pm

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da otkucava sat za primjenu odluke o registarskim tablicama, ali da postoji napor da se postigne sporazum.

Sada otkucavaju sati, to je istina. Ali, do posljednjeg minuta nije u redu da govorim o tome šta će se desiti kada istekne ovaj rok, jer sada moramo da se fokusiramo na krajnje napore kako bismo postigli sporazum, prije nego istekne 48 sati kazao je Kurti na današnjoj konferenciji za medije.

Kurti je naglasio da u Brisel nije otišao da bi razgovarao o tablicama, već o konačnom sporazumu o normalizaciji odnosa sa uzajamnim priznanjem. Mislio je, kaže, da je to bilo na stolu i ovog puta, a ne tablice. Dodao je da je Borelj promijenio tok razgovora.

– Kada su mi poslali pozivnicu iz Brisela da odem na sastanak sa predsjednikom Srbije, glavni razlog zašto sam otišao nisu bile tablice. Otišao sam da započnemo razgovore o prijedlogu konačnog sporazuma, jer sam zato premijer. Premijeri ne idu u Brisel sa tim da su im tablice prioritet. Veliki cilj je skinut sa dnevnog reda sastanka, potreba za evropskim prijedlogom je nestala sa stola, prilagođavajući se cilju Srbije, čiji predsjednik je došao u Brisel ne zbog prijedloga EU, već zbog registarskih tablica – rekao je Kurti.

Po njegovim riječima pregovori između Beograda i Prištine trebalo je da se okončaju najkasnije do marta 2023. godine.

– Nisam ja napisao da je rok mart 2023, Brisel je to napisao u pozivu. U pozivu iz Brisela koji je na kraju trebalo da bude javno objavljen, postoji pasus gde se kaže da se razgovori završavaju u martu 2023. Ja sam na to otišao. Po prvi put imamo rok. A znate li šta sam tamo zatražio? Neka to bude februar 2023. Rekao sam zašto mart, zašto ne februar? Što prije to bolje. Ne – rekli su – nije februar, mart. Ja sam kazao februar, oni su rekli mart. Ostavljamo mart. Na kraju sam pristao, oni su sve to napustili – rekao je Kurti, piše Kosovo online.

Srpskainfo.com (Foto: arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *