Konaković: Vjerujem da će sutra biti napravljen iskorak

February 26, 2024, 4:30 pm

Lider “Naroda i pravde” Elmedin Konaković izrazio je nadu da će sutra u Mostaru na sastanku partnera na nivou vlasti u BiH, biti napravljen iskorak uzimajući u obzir važnost puta BiH ka EU.

“Čini mi se da je Evropa zainteresovanija nego ikad i bez obzira na to što joj imamo prigovoriti za prošlost – ne bismo trebali da propustimo ovu priliku. Trebamo ugrabiti ovu šansu na putu BiH ka EU”, rekao je Konaković novinarima u Sarajevu.

Konaković je rekao da će radne grupe tokom dana i sutra ujutro podnijeti izvještaj o tome šta su uradile u pripremi sastanka i eventualnim dogovorima.

Konaković je rekao da mu se čini da je Zakon o sukobu interesa manje problematičan u ovoj fazi, a kada je riječ o zakonu o sudovima, on može trpjeti modifikacije, ali, kako kaže, ne odustaju od svojih zahtjeva.

On je napomenuo da su napravljeni kompromisi da bi se dobila dvostepenost koja je tražena i da ona rješenja koja ne derograju postojeći sistem – ne smanjuju postojeće nadležnosti sudova i obezbjeđuju dvostepenost – su spremni i podržati.

Kada je riječ o preostalim zakonima koje treba donijeti, a koji su na listi prioriteta, Konaković je rekao da su Savjet ministara, kao i parlament BiH, spremni da hitno reaguju i da sazovu hitnu sjednicu kako bi sve bilo završeno u prihvatljivom vremenskom okviru, te da rezultati rada budu poslati EU.

Konaković je naglasio da je veliki rezultat za BiH usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i otvaranje pregovora sa Fronteksom, a kada je riječ o Izbornom zakonu, on smatra da tehnika i tehnologija moraju biti ubačene, da mora biti regulisan izbor članova Centralne izborne komisije /CIK/, ali da se neće pristati ni na kakve ultimatume.

“Siguran sam da će Kristijan Šmit nametnuti rješenje ako mi to ne riješimo”, rekao je Konaković.

Lideri SNSD-a, HDZ-a i stranaka “Trojke” iz Federacije BiH koju čine SDP, Narod i pravda i Naša stranka, prethodni sastanak imali su 8. februara u Sarajevu.

Izvor: SRNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *