Koliko je opasno po zdravlje da ne perete kućne papuče?

February 17, 2024, 8:05 am

Ako imate omiljeni par papuča, velike su šanse da ih nosite svaki dan. Ali kada ste ih posljednji put oprali?

Papuče koje već neko vrijeme nisu vidjele unutrašnjost vaše mašine za pranje veša mogle bi da postanu mjesto na kome žive „neobični stanovnici“, kaže pedijatar dr Alisa Kuzinas. A u nekim slučajevima, vaša stopala ili nokti na nogama mogu potencijalno da plate visoku cijenu.

Dobra vijest je da možda nećete morati da ih perete toliko često koliko ste možda mislili, prenosi livestrong.com.

Moguće posljedice ako ne operete papuče

Za razliku od neoprane posteljine ili odjeće za vježbanje, vaše prljave papuče nisu velika biološka opasnost. Ali što duže ne perete, veća je verovatnoća da će u njima biti mikrobi ili iritanti koji potencijalno mogu uticati na kožu vaših stopala.

„Papuče mogu da sadrže bakterije i gljivice, koje izazivaju gljivice atletskog stopala i noktiju, zajedno sa virusima koji izazivaju plantarne bradavice“, kaže dr Kuzinas.

Pored mikroba, unutrašnjost vaših papuča takođe može akumulirati mrtve ćelije kože, prašinu ili druge ostatke koji potencijalno mogu izazvati svrab ili iritaciju stopala, dodaje ona.

Međutim, vjerovatnoća da ćete zaista naići na problem zavisi od toga kako nosite papuče. Ako nosite papuče sa čarapama, rizik od navedenog je nizak, jer čarape čine barijeru između stopala i papuča.

Ali ako ih nosite bez čarapa, vaša stopala unose više prljavštine u vaše papuče, i veća je vjerovatnoća da će doći u direktan kontakt sa onim što je već unutra, dodaje dr Kuzinas.

Situacija bi se takođe mogla pogoršati ako se vaša stopala mnogo znoje, jer znoj stvara toplo i vlažno okruženje koje omogućava rast bakterija koje izazivaju infekciju.

Takođe, ako nosite papuče i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, vjerovatno ćete doneti prljavštinu i klice spolja na svoje podove. Ovo uključuje nezdrave bakterije Staphilococcus i Clostridium difficile.

Koliko često treba da perete papuče?

„Pravilo je da ih operete kada vidite prljavštinu, osjetite neprijatan miris ili vlagu unutar papuča“, smatra dr Kuzinas.

To može značiti jednom nedjeljno ako ih nosite bez čarapa, mnogo se znojite ili nosite papuče i van kuće, po hodnicima zgrade ili terasi, na primjer. Ako uvijek nosite čarape i nikada ne izlazite napolje u papučama, vjerovatno je dovoljno da ih operete nekoliko puta godišnje, prenosi N1 Zagreb.

Izvor: BL portal

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *