Koje su najbolje i najgore dijete?

May 25, 2023, 11:51 am

Ishrana igra ključnu ulogu u našem opštem zdravlju i blagostanju.

Međutim, sa brojnim trendovima u ishrani koji preplavljuju tržište, postaje izazovno spoznati koje su dijete zaista korisne, a koje potencijalno štetne.

U ovom članku ćemo se pozabaviti naučno dokazano najgorim i veoma diskutabilnim dijetama, kao i najboljim koje stručnjaci preporučuju, pružajući vam dragocjene uvide za donošenje informisanih izbora u ishrani!

Ukoliko vam je ova tema zanimljiva, pročitajte detaljnije i o primjeru UN dijete o kojoj se dugo vodi diskusija da li je dobre ili ne!

Najgore dijete i zašto su problematične

Sve dijete sa ovog spiska u nekom momentu su stekle veliku popularnost i nutricionisti su se namučili da objasne javnosti zašto su štetne.

#1 Dijeta sa supom od kupusa

Dijeta sa supom od kupusa stekla je popularnost zbog obećanja brzog gubitka težine.

Ova dijeta podrazumijeva konzumiranje uglavnom supe od kupusa sedam uzastopnih dana. Iako može doći do početnog gubitka težine, ovoj dijeti nedostaju esencijalne hranljive materije i ozbiljno ograničava unos kalorija. Takva ekstremna deprivacija može dovesti do nedostataka hranljivih materija, gubitka mišića i usporenog metabolizma. Jedna je od najkontroverznijih dijeta.

#2 Sokovi za detoks

Različite popularne detoks dijete uključuju konzumiranje samo sokova od voća i povrća uz izbjegavanje čvrste hrane tokom određenog perioda.

Zagovornici tvrde da čiste telo i pomažu u gubitku težine. Međutim, ovim dijetama nedostaju osnovna dijetalna vlakna, zdrave masti i proteini, koji su ključni za pravilno funkcionisanje tijela. Produženo čišćenje sokom može dovesti do nedostataka hranljivih materija, gubitka mišića i fluktuacije nivoa šećera u krvi.

#3 Keto dijeta

Keto dijeta, stekla je popularnost zbog svojih potencijalnih prednosti gubitka težine.

Ova dijeta ozbiljno ograničava unos ugljenih hidrata dok naglašava visoku količinu masti i proteina. Iako može dovesti do kratkoročnog gubitka težine, dugotrajno pridržavanje keto dijete može uzrokovati nedostatke hranljivih materija, zatvor i povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti zbog visokog sadržaja zasićenih masti.

#4 Paleolitska dijeta

Paleolitska dijeta, poznata i kao Paleo dijeta, pokušava da oponaša ishranu naših drevnih predaka.

Promoviše konzumaciju nemasnog mesa, voća, povrća, orašastih plodova i sjemenki dok eliminiše žitarice, mahunarke, mliječne proizvode i prerađenu hranu. Iako je naglasak na integralnoj hrani pohvalan, eliminisanje čitavih grupa namirnica može dovesti do nedostataka hranljivih materija, posebno kalcijuma, vitamina D i vlakana. Restriktivna priroda ishrane ovog tipa dugoročno može izazvati nuspojave.

Najbolje dijete – dokazano djelotvorne

Sledeće dijete su proglašene najboljim i najmanje škodljivim za organizam, te ih se većina može pridržavati.

One pružaju uravnotežen i raznolik profil hranljivih materija, obezbjeđujući adekvatan unos esencijalnih vitamina, minerala i makronutrijenata. Štaviše, ove dijete su održive i mogu se lako prilagoditi individualnim preferencijama.

#1 Mediteranska dijeta

Mediteranska ishrana se zasniva na tradicionalnim obrascima ishrane zemalja koje izlaze na Sredozemno  more.

Naglašava cjelovitu, minimalno obrađenu hranu kao što su voće, povrće, mahunarke, integralne žitarice, riba i maslinovo ulje. Brojne naučne studije su pokazale da mediteranska ishrana može smanjiti rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i određenih karcinoma, a istovremeno promoviše dugovječnost.

Bogata je antioksidansima, zdravim mastima i vlaknima, što je čini održivim i hranljivim izborom u ishrani.

#2 DASH dijeta

DASH dijeta je prvobitno dizajnirana da snizi krvni pritisak, ali je od tada prepoznata kao dobro zaokružen plan zdrave ishrane.

DASH dijeta naglašava voće, povrće, integralne žitarice, nemasne proteine i mliječne proizvode sa niskim sadržajem masti. Ima malo zasićenih masti, holesterola i natrijuma, što ga čini efikasnim u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i unaprijeđenju opšteg zdravlja.

#3 Fleksiterijanska dijeta

Fleksiterijanska dijeta kombinuje riječi „fleksibilan“ i „vegetarijanski“. To je prvenstveno biljna ishrana, ali dozvoljava povremenu konzumaciju mesa i životinjskih proizvoda.

Ova dijeta podstiče fokus na integralne žitarice, voće, povrće, mahunarke i proteine na biljnoj bazi, dok ograničava unos prerađene hrane i dodatog šećera. Fleksitarska dijeta pruža brojne zdravstvene prednosti, uključujući kontrolu težine, poboljšanje zdravlja srca i smanjen rizik od hroničnih bolesti.

#4 DASH-natrijum dijeta

DASH-Natrijum dijeta je varijacija DASH dijete koja naglašava dalje smanjenje unosa natrijuma. Fokusirajući se na konzumaciju hrane sa niskim sadržajem natrijuma i minimizirajući upotrebu soli, DASH-Natrijum dijeta pomaže u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Ova dijeta stavlja naglasak na zdravu ishranu koja podrazumijeva svježe voće i povrće, integralne žitarice, nemasne proteine i mliječne proizvode sa niskim sadržajem masti. Smanjenjem unosa natrijuma, promoviše zdrav nivo krvnog pritiska i opšte zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Neophodno je napomenuti da su „najgore“ i „najbolje“ dijete koje se pominju u ovom članku zasnovane na naučnim dokazima i mišljenjima stručnjaka. Međutim, individualne potrebe u ishrani mogu da variraju i uvijek se savjetuje konsultacija sa zdravstvenim radnikom ili registrovanim dijetetičarom i nutricionistom prije bilo kakvih značajnih promjena u ishrani.

Zapamtite da su održive i dugoročne promjene u ishrani ključne za postizanje i održavanje željene kilaže i, što je još bitnije, zdravog načina života. Dajte prioritet hrani bogatoj hranljivim materijama, uravnotežite makronutrijente i razmotrite individualne potrebe i preferencije u ishrani!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *