Gorbačov: Saberite se, dolazi svjetski rat

January 18, 2015, 4:39 pm

Zadnji šef SSSR-a napustio je Kremlj krajem 1991. poručujući da se više niko od njihovih susjeda ne mora bojati ruskih trupa. Ali strah se ponovno vratio, piše list.

Gorbačov danas ima 83 godine, nedavno je imao tri ozbiljne operacije i čeka četvrtu. U intervjuu kritikuje Putina zbog nedemokratičnosti, ali i Zapad zbog sankcija prema Rusiji, jer smatra da nije primjereno uvesti sankcije prema nekome ko ti trebao biti partner. Prije godinu dana Gorbačov je pozvao Putina i Obamu da zajedno sjednu i dogovore rješenje krize u Ukrajini jer je to prijetnja čitavom svijetu.

Ukrajinska kriza vratila je svijet ponovno u vrijeme hladnog rata.

“Kao da ništa od istorije nismo naučili. Stvari mogu eskalirati u bilo kojem trenutku ako ne djelujemo. Moskva više ne vjeruje Zapadu, a Zapad ne vjeruje Moskvi. To je strašno”, kaže on.

Na pitanje da li misli da je moguć novi veliki rat u Evropi, Gorbačov odgovara da se to ne smije razmatrati ni kao mogućnost.

“Takav rat danas bi neizbježno vodio u nuklearni rat. Međutim, propaganda i izjave s obje strane navode me da se bojim najgoreg. Ako u tako zapaljivoj atmosferi jedna strana izgubi živce, nećemo preživjeti nadolazeće godine”, upozorava lider koji je demokratizovao Sovjetski Savez, olakšao pad Berlinskog zida i mirni raspad nekadašnjeg Varšavskog pakta.

Na pitanje novinara da nije malo pretjerao, odgovara da je iskreno i duboko zabrinut.

Na pitanje ko je odgovoran, Gorbačov kaže da su i Rusija i Zapad odgovorni i kako ni jedna strana ne pokazuje da je svjesna ozbiljnosti situacije.

Upozorio je da je širenje NATO-a na istok suprotno Pariškoj povelji iz 1990. kojom su sve evropske zemlje ostavile iza sebe hladni rat. Širenje NATO-a uništilo je evropski sigurnosni poredak, definisan u Helsinkiju 1975.

“Ruske prijedloge, poput onog bivšeg predsjednika Dmitrija Medvedeva, da bismo trebali sjesti zajedno i napraviti novu sigurnosnu arhitekturu, Zapad je arogantno ignorirao. I sad vidimo rezultate”, podsjeća on.

Gorbačov je ostao poznat po glasnosti i perestrojci, demokratskim reformama i otvaranju prema Zapadu.

Na pitanje da li je Putin uništio sve to, Gorbačov kaže da nisu mrtvi ni glasnost ni demokratija, ali misli da bi Rusiji dobro došla još jedna perestrojka, jer je sada na pola puta prema pravoj demokratskoj državi.

Objasnio je i zašto je Putin toliko popularan.

“Došao je na vlast u vrijeme kad je u Rusiji vladao haos, ekonomija je bila na koljenima, niz regija se htjelo otcijepiti. Rusiji je prijetio raspad. Putin je to zaustavio i to će ostati njegov najveći uspjeh”, ističe Gorbačov, poručujući da ga pad rublje i sankcije neće obeshrabriti jer uživa veliku podršku u zemlji.

 

Jutarnji.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *