Eparhija: Napadnut sveštenik u Prizrenu, napadač okačio zastavu OVK na autobus sa hodočasnicima

February 26, 2024, 8:34 am

Eparhija raško-prizrenska osudila je incident u Prizrenu kada je, kako su naveli iz Eparhije, Albanac sa Kosova i Metohije fizički nasrnuo na sveštenika, verbalno provocirao hodočasnike iz centralne Srbije i okačio zastavu bivše tzv. OVK na autobus u kojem su bili hodočasnici.

Kako se navodi u saopštenju eparhije, incident se dogodio u nedjelju oko 8.45 časova u centru Prizrena, ispred hotela “Teranda”, a hodočasnici su došli autobusom vranjskih registracija da bi prisustvovali svetoj liturgiji i da bi posjetili prizrenske svetinje.

Ističe se da je Albanac fizički napao prizrenskog sveštenika J.R. i zavrnuo mu ruku kada je on prišao autobusu da dočeka poklonike i savjetovao ih da ne nasjedaju na provokacije.

U pomoć svešteniku su odmah pritekli jedan pripadnik kosovske policije i jedan građanin Albanac, nakon čega je napadač pobjegao svojim vozilom.

Poslije incidenta, vjernici su učestvovali u liturgiji i poklonili se svetinjama Prizrena, navodi se u saopštenju.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da osuđuje ovaj incident kao zastrašivanje na etničkoj i vjerskoj osnovi i izražava iskrenu nadu da se ovakvi događaji neće ponavljati, jer je očigledno riječ o izolovanom slučaju u Prizrenu, gdje sveštenstvo živi mirno i gdje poklonici redovno dolaze da posjete svetinje.

Portparol policije za region Prizrena Šaćir Bitići izjavio je nešto ranije da je osumnjičeni za napad na sveštenika priveden i da mu je određen pritvor od 48 sati.

Glassrpske.com (Foto: TANJUG)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *