Džulijan Asanž uložio žalbu na izručenje u SAD

August 27, 2022, 7:30 am

Advokati osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža uložili su žalbu sudu u Londonu na njegovo izručenje u SAD, nakon što se Komesarka Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Mišel Bašele sastala sa njegovim pravnim timom i porodicom u Ženevi, prenosi Gardijan.

Asanž (51) je optužen u SAD za špijunažu po 18 tačaka optužnice, zbog dokumenata koji su procurili 2010. i 2011. godine, a ako bude osuđen, prijeti mu doživotni zatvor, navodi britanski list.

Vikiliks je saopštio da je Asanžov pravni tim iznio „savršene žalbene razloge“ Vrhovnom sudu Velike Britanije, protiv odluke britanske ministarke unutrašnjih poslova Priti Patel, koja je u junu odobrila izručenje Asanža u SAD.Britanski sud je prošle godine stopirao njegovo izručenje, ali je nakon toga usvojena žalba američke vlade Višem sudu, navodi Gardijan.

Žalba njegovog pravnog tima usledila je nakon što se Komesarka za ljudska prava UN Mišel Bašele sastala sa Asanžovim advokatima i suprugom u Ženevi.

Džulijan Asanž, koji je australijski državljanin, se od 2019. nalazi u Belmaršu, zatvoru visokog obezbjeđenja u Londonu, od kada mu je Ekvador ukinuo azilantski status u ambasadi u Londonu.

Srpskainfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *