Doživotni zatvor za ubicu najboljeg američkog snajperiste

February 25, 2015, 8:29 am

Porota je nakon manje od tri sata jednoglasno odbacila tvrdnju Ruta (27) da nije kriv za ubistvo Kajla i njegovog prijatelja Čeda Litlfilda u februaru 2013. godine u streljani u severnom Teksasu, prenijela je agencija AFP.

Suđenje Rutu, koje je trajalo dvije nedjelje, privuklo je veliku pažnju američke javnosti budući da se desilo istovremeno kad se u bioskopima pojavio kontroverzni film Klinta Istvuda o Kajlovim iskustvima kao snajperiste u Iraku.

Porota sastavljena od dva muškarca i deset žena je zaključila da je Rut, koji se pozivao na neuračunljivost, kriv za smrt Krisa Kajla i njegovog prijatelja.

Ubica je osuđen na  doživotnu kaznu zatvora bez prava na uslovni otpust, a iako takav zločin predviđa i smrtnu kaznu, tužilaštvo je od toga odustalo još prije početka suđenja.

Kajl i Litlfild su ubijeni pošto je Rutova majka zatražila od bivšeg američkog snajperiste da pomogne njenom sinu, koji je obolio od post-traumatskog stresnog poremećaja, piše “Vašington post”.

Kajl, za kojeg se zvanično smatra da je tokom svoje vojne službe ubio 160 ljudi, ovjekovečen je u hit filmu “Američki snajper, gdje ga je glumio Bredli Kuper.

 

(agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *