Đokić: Dodikov zahtjev za isticanje Srpske zastave opravdan

December 12, 2018, 11:09 am

Predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić smatra da je pitanje simbola od izuzetnog značaja za svaki narod i entitet u BiH i da ne vidi nijedan razlog da nekome smetaju simboli Republike Srpske koja je dio strukture BiH ustanovljene Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Đokić je naglasio da je sasvim opravdan zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika za isticanje simbola Srpske u svim prostorima u institucijama BiH u kojima rade izabrani predstavnici iz Srpske.

On je podsjetio da je entitetska organizacija BiH bezbroj puta potvrđena, te da je samim time i pravo na isticanje simbola entiteta legalno i legitimno pravo, saopšteno je iz SP-a.

“Očekujemo od Dodika, ali i od svih izabranih funkcionera iz Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH, budućem sazivu Savjeta ministara i svakom drugom mjestu gdje sjede i rade predstavnici iz Srpske da budu uporni i da zahtijevaju da se istaknu simboli Srpske u svim prostorima u zajedničkim organima BiH”, rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, ovu inicijativu treba da slijedi hitno donošenje ili izmjene i dopune Zakona o zastavi BiH kojim bi se uredilo ovo pitanje jer ne postoji nijedan razloga da bilo kome u BiH smetaju simboli naroda ili entiteta.

“Nadam se da smo došli do tog nivoa kulture u našim političkim odnosima da nam različitosti ne predstavljaju smetnju, nego naprotiv da budu naše bogatstvo”, zaključio je Đokić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nedavno je i na sastanku sa članovima Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira /PIK/ objasnio da je BiH prema članu tri Ustava BiH sastavljena od Republike Srpske i Federacije BiH i da on želi da Srpska bude predstavljena i zastavom, u skladu sa Ustavom.

Izvor: SRNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *