Detalji akcije “Hum”: Bivšeg glumca označili kao vođu kriminalne grupe

September 22, 2022, 7:34 pm

Sado Đugum (44) iz Tomislavgrada, koji je označen kao vođa kriminalne grupe, jedan je od dvojice uhapšenih u jučerašnjoj akciji “Hum”, izvedenoj na području ovog grada i Mostara.

Potvrdili su to izvori “Nezavisnih novina” iz Federalne uprave policije (FUP), čiji su pripadnici, nakon višemjesečne istrage, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, izveli ovu akciju.

Zanimljivo je da je uhapšeni Đugum, poznat i kao Sado Seferović, kako podsjećaju mediji, imao ulogu u filmu o hajdučkom junaku Mijatu Tomiću “Hajduk”, gdje je glumio kadiju i zapovjednika duvanjske regije.

Inače, on je, prema dostupnim informacijama, već punio stranice crne hronike u medijima. Đugum je, naime, kako je objavljeno, ranije hapšen nakon što je duže od pola godine bio pod policijskim promatranjem. U medijima je predstavljan i kao član bajkerske grupe “United Tribuns”.

Kako je juče saopšteno, cilj akcije je dokumentovanje organizovanog kriminala, a koji se odnosi na pokušaj ubistva, izazivanje opšte opasnosti, nedozvoljeno držanje oružja i druga krivična djela.

“Ovom istragom zadokumentovana je organizovana kriminalna grupa na čelu sa S.Đ., koja se dovodi u vezu sa izvršenjem ovih krivičnih djela”, naveli su u saopštenju iz FUP-a.

Ta grupa je, dodaje se, pokušala ubistvo, ali je koristila i improvizovane eksplozivne naprave.

U saopštenju se dodaje da su pripadnici FUP-a, po naredbi Kantonalnog suda u Mostaru, izveli više pretresa na području Mostara i Tomislavgrada.

Uz Đuguma, kako je saopšteno, uhapšen je i pedesetdvogodišnji I.V. iz Mostara, a mediji pišu da je u pitanju Ismet Vrce zvani Hipa.

“Ispitani su A.F. (31) i A.Š. (35), koji su na izdržavanju kazne po drugom osnovu”, naveli su iz FUP-a.

Tokom pretresa imovine koju koriste osumnjičeni pronađeni su oružje, prah koji asocira na kokain, te drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa pomenutim krivičnim djelima.

“Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u prostorijama Federalne uprave policije u Mostaru, uz izvještaj, biti predati u dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona”, naveli su iz FUP-a.

(Nezavisne – Foto: Fena)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *