Danas je Božić

January 7, 2015, 11:04 am

Praznovanje Božića počelo je prvim ponoćnim liturgijama, a uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika patrijarh Irinej je sinoć služio bdenje u Hramu Svetog Save, nakon što je upaljen badnjak na platou ispred hrama.

Patrijarh srpski Irinej, pozvao je u božićnoj poslanici vjernike da u miru i ljubavi proslave Božić.

On je upozorio da je čovek danas, više nego ikada, u opasnosti da zamjeni Boga satanom, lažnim božanstvom i lažnim znanjem, a istinsku ljubav tjelesnom pohotom i nadmjenošću življenja.

“A kada je čovečanstvo u istoriji kretalo tim putem, neminovno se nalazilo u predvorju svoje katastrofe i pred propašću svoje civilizacije”, upozorio je Irinej.

Božić, je zajedno sa Uskrsom, jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana ranije božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tijela.

Prema običajima, na Božić se rano ustaje, prije Sunca, a važna ličnost u proslavi je i položajnik od koga se očekuje da u kuću unese radost i veselje.

Vjernici se pozdravljaju sa riječima “Mir Božji. Hristos se rodi” i otpozdravljaju sa “Vaistinu se rodi”.

Poslije 40 posnih dana, ovaj je prvi “mrsni” dan.

Božić okuplja cijelu porodicu, a mijesi se česnica u koju se stavljaju novčić i razni drugi simboli. Ko od ukućana nađe neki od simbola, vjeruje se da će na tom polju biti najuspješniji.

Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

U Banjaluci svetu liturgiju služio episkop banjalučki Jefrem

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem služio je noćas, povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Episkop Jefrem je prisutnim vjernicima čestitao praznik, uz molitvu da radost nastupajući period bude srećniji, blagosloveniji i uspješniji.

“Neka se zaista rodi Hristos u našim srcima, u našim dušama i u našem biću, pojedinačnom i sveukupnom i svenarodnom“, poručio je vladike Jefrem.

On je dodao da su eparhija banjalučka i vjernici danas zajedno u molitvi i sa onima koji nisu mogli da prisustvuju božićnim bogosluženjima, prije svega nemoćnima i bolesnima, te napuštenima koji nemaju nikog da im pomogne.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *