Čović: Vlada Federacije do 6. aprila

March 17, 2023, 2:22 pm

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da će sporazum o formiranju vlasti u FBiH biti potpisan u petak , 24. marta, a da će federalna Vlada biti formirana do 6. aprila.

Čović je istakao da će sporazum dvije grupacije iz FBiH koje su formirale i vlast na nivou BiH biti potpisan 24. marta u Mostaru, nakon sastanka koji je planiran za 11.00 časova.

– Sporazumom će biti definisani odnosi dva stranačka bloka, bez obzira jesu li to resori u Vladi, institucije ili drugi odnosi. Želimo u taj sporazum ugraditi svaki resor u Vladi FBiH, svaku instituciju, da tačno znamo kakvu ko ima obavezu. To bi naslonili na sporazum koji smo potpisali na nivou BiH – naveo je Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a u Mostaru.

On je dodao da će sporazum definisati sve ono što je do sada davalo prostora za nesporazum u javnosti.

– Ovih dana smo imali nesporazum oko imenovanje sudije Ustavnog suda BiH. Ako imamo dogovor, mi ga poštujemo, i to je trebalo završiti na prošloj sjednici Predstavničkog doma. Takve stvari koje su do sada dogovarane usmeno trebalo je sprovesti. Pojavilo se malo nesporazuma kod onih koji su preuzeli obavezu da to završe – naveo je Čović.

Na pitanje kako izbjeći SDA, Čović je rekao da on nikoga ne izbjegava, već da HDZ ima partnere s kojima ide u vlast, a da je u SDA izgubljeno povjerenje.

– Na nivou kantona možda će to biti potpuno drugačije, ko zna kako će završiti razgovori i kada je u pitanju blok koji mi predvodimo. Niko nikoga ne izbjegava, stvaramo ambijent povjerenja – naveo je Čović.

On je naglasio da HDZ insistira na dogovoru sa partnerima, te da stvari moraju proći kada dođu na Savjet ministara i u parlament, a ne da se tada raspravljaju.

Prema njegovim riječima, do kraja aprila bi trebale biti formirane i sve kantonalne vlade.

– Dotakli smo se političke situacije, spinova koji možemo vidjeti u javnosti i koji žele uznemiriti duhove. Mi želimo da stvorimo miran ambijent koji će obezbijediti potpunu bezbjednost, te ambijent da se više investira u BiH i da mijenjamo i ekonomski i demografski ambijent – naveo je Čović.

RTRS (Foto: RTRS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *