Centralna manifestacija “Kočićevog zbora”: Položeni vijenci (FOTO)

August 27, 2023, 11:47 am

Na zborištu “Kod Јablana” u Stričićima na Manjači, održava se centralna manifestacija 58. “Kočićevog zbora”.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je kao domaćin 58. Kočićevog zbora, zdravicom otvorio treći dan zborovanja, nazvan Dan otadžbine.

Gostima, među kojima su i Milorad Dodik i Nenad Stevandić i princ Filip Karađorđević, on je nazdravio “Gazdnom rkojom”, koju proizvode njegovi rođaci, porodica Vukelić.

-Dobra je i “Đedova rakija”, ali ja ću ipak uzeti “Gazdinu” – rekao je Stanivuković, aludirajući na rakiju koju proizvodi porodica Milorada Dodika.

– Jesmo li Petre dostojni tebe, nek svako pita samog sebe – rekao je Stanivuković u zdravici u stihovima i pozvao narod da čuva i njeguje Republiku Srpsku.

-Jutros mi na litiji jedan đed reče: svi smo mi Luje i svi smo mi Jablani. Shvatio sam njegovu poruku. Kao što je mali Lujo hranio i čuvao svog Jablana, najbolje što je mogao tako i mi moramo njegovati i čuvati našu Srpsku  – poručio je Stanivuković.

On je dodao da samo tako Republika Srpska može izrasti u ponositog Jablana, sposobnog da se odbrani od svih svjetskih moćnika.

I trećeg dana “Kočićevog zbora”, simbolično nazvanog “Otadžbina” ponuđeno je mnoštvo zanimljivih sadržaja. U Kočićevim rodnim Stričićima i danas je radionica izrade Zmijanjskog veza, izložbe nakita i fotografija, pripremaju se tradiocionalna jela. U Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice jutros je služena sveta liturgija, a počeo je i kulturno-umjetnički program uz zborovanje i obraćanje besjednika i dobitnika Kočićeve nagrade.

FOTO: RTRS

FOTO: RTRS

Kod spomenika palim borcima služen je pomen junacima otadžbine i položeni vijenci.

U ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović vijenac je položio izaslanik, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić.

FOTO: SRNA

FOTO: SRNA

Vijence su položili i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i potpredsjednik parlamenta Anja Ljubojević, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković, kao i princ Filip Karađorđević.

FOTO: RTRS

FOTO: RTRS

Danas je na rasporedu i drugi dio borbe bikova i dodjela nagrade “Јablan”. Trodnevna manifestacija biće zatvorena večeras, koncertom grupe “One tri” na Kastelu.

Izvor: Srpskainfo/ Milkica Milojević/ RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *