Bariša Čolak odbio mandat u Predstavničkom domu BiH

December 12, 2018, 7:53 pm

Funkcioner HDZ-a BiH Bariša Čolak odbio je mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, što znači da će sve do izbora novog saziva ostati na mjestu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Informacija o tome da je Bariša Čolak odbio mandat potvrđena je za Klix.ba iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH koja je Čolakov mandat u državnom parlamentu dodijelila bivšoj poslanici HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Darijani Katić.

Čolak je trenutno jedini član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH s obzirom na to da je Safet Softić iz SDA prihvatio mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i da je Ognjen Tadić iz DNS-a izabran za člana Vijeća naroda RS.

Još uvijek aktuelni saziv Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nastaviće funkcionisati sve do izbora novog saziva, a još uvijek nema nikakvih naznaka kada bi mogli biti imenovani novi delegati u gornjem domu državnog organa zakonodavne vlasti.

Naime, Centralna izborna komisija (CIK) BiH još uvijek nije donijela odluku o načinu popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a koji je nužno popuniti zbog izbora delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Što se tiče RS, u narednom periodu u Domu naroda PSBiH sjediće Nikola Špirić, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić i Sredoje Nović iz SNSD-a te Mladen Bosić iz SDS-a. Međutim, ni petorka iz RS neće moći sjesti u parlamentarne klupe sve dok ne budu izabrani delegati iz FBiH.

Zanimljivo je što je mandat u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH odbila i predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara. I ona će isto kao i Čolak do daljnjeg ostati na čelu organa zakonodavne vlasti.

Iz CIK-a je potvrđeno da je zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić prihvatio mandat u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, koji je dobio kao kandidat na listi HDZ-a BiH.

(Klix.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *