Banja Luka: Održana konstitutivna sjednica Vijeća naroda RS (VIDEO)

December 12, 2018, 7:36 pm

U Banjaluci je održana konstitutivna sjednica Vijeća Naroda Republike Srpske na kojoj su zakletve položili novi delegati koje su izabrali poslanici Narodne skupštine RS. Prvom sjednicom predsjedavao je najstariji delegat Živko Marjanac iz srpskog Kluba.

Nakon što su dobili sertifikate delegati su za novu predsjedavajuću izabrali Nadu Tešanović iz Kluba Hrvata. Za potpredsjednike Vijeća naroda izabrani su Vojislav Gligić iz srpskog Kluba, Jovana Čarkić iz Kluba Ostalih i Dževad Mahmutović iz bošnjačkog Kluba.

– Nadamo se da će naš rad biti efikasan i da ćemo što manje imati potrebe za aktiviranjem vitalnog nacionalnog interesa -poručili su delegati Vijeća naroda RS nakon polaganja zakletvi.

Predsjedavajuća Nada Tešanović kaže da na današnjoj sjednici nije bilo velike rasprave.

A delegati su danas komentarisali i mogućnost ukidanja Vijeća naroda i ustavne promjene koje se sve češće pominju u posljednje vrijeme.
Vojislav Gligić iz reda Srba kaže da ne postoji mogućnost da se ukine Vijeće naroda bez volje Vijeća naroda i da se u ovom tijelu neće moći mijenjati Ustav bez dogovora sva tri konstitutivna naroda.

Da bi se promijenio Ustav RS za njega prvo mora da glasa dvije trećine poslanika u NS RS, a nakon toga najmanje dvije trećine u svakom Klubu u Vijeću naroda, ponovio je Vojislav Gligić te dodao da ova institucija nije „drugi dom“, osim u jednoj nadležnosti, a to je Ustav.

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske izabrali su 5. decembra 28 delegata u Vijeće naroda Republike Srpske, i to po osam Srba, Hrvata i Bošnjaka, te četiri iz reda ostalih.

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *