Bajatović Šojguu poklonio vrijednu knjigu

October 18, 2017, 4:38 pm

Generalni direktor Javnog preduzeća /JP/ “Srbijagas” Dušan Bajatović poklonio je danas u Moskvi ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu izuzetno vrijedno djelo – knjigu “Kratka pitanja iz stare i nove geografije”.

Ta knjiga njemačkog geografa, istoričara, pedagoga i genealoga Johana Hibnera, spada u red najstarijih udžbenika geografije na svijetu, a iz perioda je ranog prosvjetiteljstva i prevedena je na sve evropske jezike.

Primjerak, koji je Bajatović poklonio Šojguu, koji je i predsjednik Ruskog geografskog društva, pisan je rukom, sa istaknuto ucrtanim monogramom čuvene ruske dinastije Romanov, saopšteno je iz “Srbijagasa”.

“Ovo je rukopisna knjiga na ruskom jeziku. Kao prepisivač je potpisan jeromonah Nikodim. Rad na ovom primerku završen je 1774. godine za vreme vladavine Katarine Velike. Verovatno se rukopis našao u Srbiji zajedno sa emigrantima iz Rusije, a kasnije u antikvarnici”, rekao je Bajtović.

Uručujući ruskom ministru poklon Bajatović je dodao da je knjigu kupio kolekcionar iz Sarajeva Dejan Spajić i poklonio je Razvojnom centru Ruskog geografskog društva u Srbiji.

BajAtović je kao predsjednik Savjeta Razvojnog centra Ruskog geografskog društva u Srbiji, učestvujući na sastanku “Medija kluba” tog ruskog društva društva, naveo da je urađeno nekoliko projekata usmjerenih na popularizaciju rada Ruskog geografskog društva u Srbiji i susjednim zemljama.

Među tim projektima, naveo je on, nalaze se i izložba pobjednika i finalista foto-konkursa “Najljepša zemlja”, koja je priređena u Beogradu, Novom Sadu, Smederevu i Banjaluci, kao i 18. Međunarodni festival arheoloških filmova u Beogradu.

Prema njegovim riječima, Centar podržava partnerske odnose s ruskim organizacijama, koje rade na teritoriji Srbije.

“Reč je o Ruskom domu u Beogradu i Ruskim humanitarnim centrom u Nišu. Trudimo se da u najskorije vreme održimo `geografski diktat` u Srbiji, kao i da pripremimo i organizujemo takmičenje srpskih učenika u poznavanju geografije Rusije. Najbolje učenike nagradićemo putovanjem u Rusiju”, rekao je Bajatović.

On je za naredni period najavio aktivnosti na obnovi i očuvanju ruskog kulturnog i istorijskog nasljeđa u Srbiji, kao i u susjednim zemljama, te dodao da se radi na skupljanju rijetkih ruskih knjiga.

Rusko geografsko društvo osnovano je 1845. godine po nalogu cara Nikolaja Prvog Romanova. Glavni cilj ove neprofitne organizacije danas su ekspedicije, istraživanje i obrazovanje.

Organizacija ima oko 20 hiljada članova u Rusiji i inostranstvu, a od 2009. godine predsjedava Sergej Šojgu. Formiran je i Savjet pokrovitelja, kojim predsjedava predsjednik Rusije Vladmir Putin.

Srbija je oktobra prošle godine postala druga zemlja, gdje je otvoreno Predstavništvo Ruskog geografskog društva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *