Amerika zaprijetila Kini “Nemojte pomagati Rusiji, biće posljedica”

February 19, 2023, 11:48 am

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je svog kineskog kolegu Vang Jia da će se Kina suočiti sa ozbiljnim posljedicama ako Peking pruži materijalnu podršku Rusiji u ratu sa Ukrajinom, saopštile su američke diplomate.

Visoke diplomate dvije supersile razgovarale su na tajnoj lokaciji u Minhenu, a Stejt department je potvrdio jednosatni sastanak tek po njegovom završetku.

Odnosi su sve zategnutiji

Odnosi između Pekinga i Vašingtona su zategnuti otkako je kineski špijunski balon preletio američko kopno, a američki lovci su ga oborili po naređenju predsjednika Džoa Bajdena. Istovremeno, Zapad pomno prati odgovor Pekinga na rat u Ukrajini. Vašington ima informacije da bi Kina mogla da pruži smrtonosnu vojnu pomoć Rusiji.

– Državni sekretar je sasvim otvoreno upozorio na posljedice ako Kina pruži materijalnu pomoć Rusiji ili joj pomogne da sistematski izbjegne sankcije – rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta koji je želio da ostane anoniman.

On je dodao da Kina pokušava da sjedi na dvije stolice, tvrdeći da želi da doprinese miru i stabilnosti, ali da istovremeno preduzima „zabrinjavajuće korake” sa namjerom da podrži Rusiju.

Nekoliko sati ranije, na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, Vang je još jednom pozvao na dijalog i predložio evropskim zemljama da trezveno razmisle o tome kako da okončaju rat. Rekao je i da “neke sile ne žele da se rat uskoro završi”, ali nije rekao koje.

Ovaj sastanak je prvi američko-kineski kontakt na visokom nivou otkako su SAD prije dvije nedjelje oborile kineski balon kod obale Južne Karoline.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs saopštio je da je Blinken tokom razgovora je upozorio da se “ovaj neodgovorni čin” više nikada ne smije ponoviti, prenosi AP.

– Sekretar Blinken je direktno govorio o neprihvatljivom kršenju suvereniteta SAD i međunarodnog prava jer je kineski balon korišćen za nadgledanje na velikim visinama u teritorijalnom vazdušnom prostoru SAD -rekao je Prajs.

Blinken je ranije ovog mjeseca otkazao putovanje u Peking zbog incidenta sa balonom koji je postao glavno sporno pitanje između dvije zemlje.

Vašington optužuje Kinu da sprovodi opsežan program međunarodnog nadzora, ali Peking je demantovao te tvrdnje i optužio SAD da iznose tvrdnje bez dokaza, ali i da bez dozvole šalju svoje balone koji prelijeću vazdušni prostor Kine.

Kina tvrdi da je njen balon, koji su američke snage identifikovale i potom srušile ranije ovog mjeseca, bio civilna istraživačka letjelica koja je slučajno skrenula sa kursa, piše Indeks.

Ranije je Vang je kritikovao ponašanje Sjedinjenih Američkih Država u ovom slučaju, ocijenivši da je odgovor Vašingtona bio “apsurdan i histeričan” uz “100-odstotnu zloupotrebu sile”.

Izvor: SRPSKAINFO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *