Tužilaštvo BiH zatvorilo predmet “Ikona” (VIDEO)

September 18, 2023, 5:17 pm

Tužilaštvo Bosne i hercegovine donijelo je odluku o neprovođenju istrage u predmetu “Ikona”. U pitanju je ikona koju je Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu 2020. godine.

Ikonu, koja je postala predmet Tužilaštva BiH, sredinom decembra 2020. godine je Milorad Dodik, tada član Predsjedništva BiH, poklonio Sergeju Lavrovu, ministru spoljnih poslova. Radi se o pozlaćenoj ikoni iz 18. vijeka iz Luganska, a domaći, regionalni i svjetski mediji brujali su danima da je navodno ukradena iz Ukrajine. Predmet je rađen tri godine, da bi ga Tužilaštvo BiH obustavilo, nakon odgovora iz Ukrajine.

“Tužilaštvo BiH je, odluku o nesprovođenju istrage donijelo nakon što je dobijen odgovor Generalnog tužilaštva Ukrajine u kojem se navodi da se pomenuta ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, te da nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je navedeno umjetničko djelo nezakonito premješteno, ukradeno sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umjetničku vrijednost, niti da pripada nacionalnom kulturnom nasljeđu Ukrajine i da je nacionalna vrijednost, nakon čega su istražioci u Ukrajini zatvorili navedeni postupak” – saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Uslijedile su reakcije, uglavnom iz redova SNSD-a i njihovih koalicionih partnera u Srpskoj. Član Predsjedništva SNSD-a Sanja Vulić upitala je predstavnike međunarodne zajednice, pravosudnih institucija BiH, medije, blogere i Ambasadu Ukrajine šta će sad nakon odluke Tužilaštva BiH, dodajući da ovo nije prvi put da tako olako, bez ikakvih dokaza mnogi etiketiraju Milorada Dodika u negativnom kontekstu,

“I šta sada, poštena gospodo, nakon svih uvreda i ružnih riječi koje ste deklamovali mjesecima nazivajući predsjednika Republike Srpske, tada srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika “kradljivcem ikona”…. Očigledno je da su to ljudi bez obraza i časti i bolje im je da se pokriju po glavi da ne bi neko od nas koji mnogo znamo o njihovim biografijama počeo da govori. Ali to nije naš nivo. Od njih očekujemo da pokažu bar malo ljudskosti i nađu za shodno da se izvine za svoje laži kojima su nanijeli nemjerljivu štetu institucijama srpskog člana Predsjedništva i predsjednika Republike Srpske, kao i svakom poštenom građaninu Republike Srpske”, rekla je Vulićeva.

Poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković kaže da je predmet “Ikona” medijski stvoren sa željom da se nanese predizborna šteta tadašnjem srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

“Očito je da tu nije bilo elemenata krivičnog djela, ali je to pojedincima poslužilo da mjesecima vode medijski rat protiv Dodika. Na taj način vršen je i pritisak na pravosudne institucije, ali zbog toga niko neće snositi odgovornost, jer je to postala praksa u BiH da se lice u javnosti optuži i unaprijed osudi bez ikakvih dokaza i činjenica”, kaže Petković.

Ukrajinska ambasada u BiH obavijestila je Ministarstvo spoljnih poslova BiH da imaju opravdane sumnje da je ikona kulturno blago Ukrajine i da zahtijevaju povratak ikone, a Lavrov je poklon vratio u Bosnu i Hercegovinu. Tužilaštvo BiH formiralo je predmet “Ikona”. Tri godine kasnije, Tužilaštvo BiH je zatvorilo predmet, nakon što je od Generalnog tužilaštva Ukrajine dobilo odgovor da se navedena ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, da nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je navedeno umjetničko djelo, ukradeno sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umjetničku vrijednost, niti da pripada nacionalnom kulturnom nasljeđu Ukrajine ili da je nacionalna vrijednost.

(TV K3)

 

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *