Borba Srpske u parlamentima; u jednom Zakon o zabrani zloupotrebe genocida; u drugom VSTS RS (VIDEO)

February 5, 2022, 6:42 pm

Predstavnici Republike Srpske, ili bar oni i vladajuće koalicije, otvorili su više frontova u parlamentima. Jedan u Parlamentarnoj skupštini BiH kojoj je SNSD predložio Zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid, a drugi u NSRS gdje je predlozio Zakon o VSTS Republike Srpske. S druge strane, Republiku Srpsku potresa konstantno trvenje izmedju pozicije i opozicije i nepomirljivi stavovi ova dva politička bloka.

Ionako loši odnosi među pozicijom i opozicijom u RS još više su produbljeni poslije posebne sjednice NSRS. Osim što nemaju ni približno isti stav o tome kako se ponašati u zajedničkim institucijama i da li su se srpski predstavnici tamo vratili ili ne, ulje na vatru je Zakon koji predlaže RS, a da pri tom nije povučen tzv. Inckov zakon, čije je povlačenje i bilo uslov za povratak u institucije na niou BiH.

Zakon koji je SNSD predložio u Parlamentarnoj skupštini BiH i kojim se zloupotreba pojma genocida predviđa kao novo krivično djelo, prema mišljenju opozicije, neće staviti van snage tzv. Inckov zakon, jer propisano krivično djelo ne obuhvata sva obilježja krivičnog djela propisanog Inckovim zakonom.

“Ovaj zakon u svojim završnim odredbama ne predviđa stavljanje van snage prethodnog Inckovog zakona, kako su najavljivali iz SNSD-ove koalicije i pitanje je kako će se uopšte moći primijeniti u praksi?! Kako će Tužilaštvo BiH uopšte moći tumačiti odnos jednog i drugog zakona? Moram konstatovati da se radi o lošem rješenju, malog kapaciteta, koje je samo izazvalo novu političku buku i previranja, a nema tu snagu da postigne osnovni cilj – da neutrališe štetnu Inckovu odluku” – smatra Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Šarović tvrdi i da su postojala mnogo bolja rješenja koje je vlast mogla napraviti, kao što je stavljanje moratorija na štetni Inckov zakon. Međutim, dodaje, umjesto traženja rješenja za štetnu odluku, oni su se okrenuli traženju alibija za povratak u Sarajevo, a štetna Inckova odluka i dalje će biti na snazi.

S druge strane, iz SNSD-a odgovaraju da se “izdajnički, truli i potpuno promašeni politički koncept opozicije ne može zamaskirati njihovom navodnom brigom o Republici Srpskoj i srpskom narodu” i da opozicija koristi neosnovane napade na predstavnike institucija Republike Srpske kao paravan za svoju, kako kaže, kukavičku i bezidejnu politiku.

“Kome građani Srpske treba da vjeruju – Mirku Šaroviću koji danas tobože brine o zaključcima parlamenta Srpske ili pak Mirku Šaroviću, koji je svojevremeno kao ministar na nivou BiH, rekao da ga ne zanimaju stavovi Narodne skupštine Republike Srpske” – Staša Košarac, član Predsjedništva SNSD-a.

U međuvremenu, poslanici stranaka vladajuće koalicije su predsjedniku Narodne skupštine Nedeljku Čubriloviću dostavili Nacrt zakona o formiranju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Republike Srpske, o kome bi partalamet trebao da raspravlja 8. februara. Iz SNSD-a poručuju da je ključno da se vraća nadležnost u vezi sa imenovanjem sudija i tužilaca u Republici Srpskoj.

Međutim, u opoziciji, Zakon o VSTS smatraju manipulacijom u svrhu predstojećih izbora.

A prema prijedlogu tog zakona, predviđeno je da će se početi primjenjivati godinu dana nakon stupanja na snagu. Nacrt predviđa da će VSTS imati 11 članova od koji će se četiri birati iz reda sudija Republike Srpske, četiri iz reda tužilaca, a po jednog člana biraju Vlada RS, Narodna skupština RS i Advokatska komora Srpske, ali i neograničen mandat sudijama i tužiocima, koji u penziju idu sa 70 godina.

(TV K3)

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *