5 najvećih grešaka koje radimo s cipelama i patikama

October 27, 2015, 10:25 am

Naravno, u tom slučaju moramo se pravilno brinuti o njima i održavati ih, a u tom procesu uvijek nam se potkrade greška. Obućari otkrivaju koje su to najveće greške koje radimo sa svojim cipelama.

  1. Perete patike u mašini za veš: Ne samo da time narušavate kvalitet patika jer ni one najbolje nisu otporne na veš mašinu nego uništavate ljepilo u bazi zbog kojeg će se đon početi trgati.
  1. Nosite brušenu kožu po kišnom vremenom: Cipele od brušene kože nikada nemojte nositi po kiši jer ćete ih nepovratno oštetiti. Postolari kažu da je šteta koja nastane nakon što se namoče nepopravljiva u većini slučajeva.
  1. Ne štitite cipele: Ovisno o materijalu obavezno ih treba zaštititi prije nošenja. Za svaki tip cipele postoji sredstvo za održavanje koje morat koristiti. To nije samo navlakuša trgovaca koji vas žele namamiti da potrošite više novca od planiranog nego uslov za cipelu koja će dugo trajati.
  1. Previše nosite omiljene cipele: Možda se ne želite skidati iz njih, ali one će se zbog toga brzo istrošiti. Obućari mogu popraviti štetu poput izlizanog ili odlijepljenog đona, ali cipelu koju je noga maksimalno razgazila teško će vratiti u prvobitno stanje.
  1. Uskraćujete im zrak: Baš kao i ljudska koža, cipele imaju svoje pore kojima je potreban svježi zrak. Zato ih nemojte spremati u ormar na duže vremenske periode. Takođe ih nemojte predugo držati u plastičnim vrećicama i pokušajte ih s vremena na vrijeme provjetriti.

    Nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *