Banja Luka: I ugostitelji ostaju bez radne snage; konobari najmanje plaćeni (VIDEO)

December 12, 2018, 7:38 pm

Zbog činjenice da su među najmanje plaćenom strukom, sa platama od 560 maraka ili nešto više, i ugostiteljski radnici sve masovnije odlaze. Zbog toga vlasnici ne mogu tako lako da otvore restorane jer imaju najviše problema upravo sa pronalaskom radne snage.

Vlasnici nerijetko pomjeraju datum otvaranja restorana jer muku muče upravo sa pronalaskom kvalitetne radne snage.
Oni sa dugogodišnjim iskustvom odlaze na zapad gdje su plaćeni i do deset puta više nego ovdje. A ovdje ostaju oni za koje je gazda spreman da plati debelo jer su majstori svog zanata, a takvih je malo i oni koji su spremni da rade za 500 – 600 maraka.

U Sindikat trgovine, turizma, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti smatraju da je plata prvi i osnovni razlog zbog čega ugostiteljski radnici odlaze jer imaju najniže plate, zajedno sa građevinskim radnicima.
Drugi problem je što pola njih u ugostiteljstvu radi na crno.

A kao konobari sve više rade i visokobrazovani ljudi, sa raznim fakultetskim diplomama koji ne mogu da se zaposle u svojoj struci. Plata konobara iznosi oko 560 maraka, dok su kuvari nešto bolje plaćeni. Najbolje plate imaju šefovi kuhinja i samo neki od restorana ne štede da plate prave gurmanske majstore.

I u Vladi su svjesni ovog problema, ali još ne nude konkretno riješenje. Do sada se nije dobro pokazalo, niti je bilo nekih mjera koje bi spriječile odliv radne snage. A neće spriječiti ni mininalna povećanja plata. Jer i dalje će biti daleko ispod evropskog prosjeka. A naš narod se zasitio ptreživljavanja.

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *