Ukrajina uvodi ratno stanje

November 26, 2018, 8:02 am

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je sinoć nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, da će parlamentu predložiti uvođenje ratnog stanja, nakon incidenta sa ruskim brodovima u Crnom moru.

On je dodao da bi ukrajinska Vrhovna Rada u ponedjeljak trebalo da odluči o toj mjeri, kojom bi se ograničile građanske slobode, državnim institucijama dati veća ovlašćenja, navodi Rojters.

Savjet za nacionalnu bezbjednost prethodno je predložio Porošenku da od parlamenta zatraži uvođenje ratnog stanja koje bi trajalo 60 dana. Prema riječima Porošenka, ta odluka ne bi podrazumijevala hitnu mobilizaciju, ali je dodao da bi prvi poziv rezervista trebalo da bude spreman za aktiviranje. On je, takođe, rekao da ograničenja prava i sloboda građana neće biti.

Brodovi ruske obalske straže su prethodno zaplijenili tri vojna ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima, koji su pokušali da prođu kroz Kerčki moreuz. Ruska strana je upotrebila oružje kako bi ih prisilila da se zaustave. U incidentu su ranjena tri ukrajinska vojnika, navela je ruska Federalna služba bezbjednosti.

Ukrajinska ratna mornarica saopštila je ranije da je poslala dva mala artiljerijska broda i brod tegljač iz Odese ka Mariupolju, što zahtijeva putovanje Crnim morem oko Krima kroz Kerčki prolaz u Azovsko more.

Moskva je saopštila i da je podignuta ruska avijacija i da Kerčkim moreuzom patroliraju avioni Su-25, prenijeli su ruski mediji.

Mediji u Kijevu javili su da je ukrajinska mornarica stavljena u stanje pripravnosti i da su svi njeni brodovi isplovili iz svojih luka.

Taj incident odražava rastuće napetosti između Moskve i Kijeva oko Azovskog mora, na čije vode obje države polažu pravo, navodi Rojters.

Rusija je zatražila da se u ponedjeljak održi sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, posvećena, kako je navedeno, povredi granice Ruske Federacije od strane ukrajinskih vojnih brodova.

NATO: Pratimo situaciju u Azovskom moru

NATO je danas saopštio da prati razvoj situacije u Azovskom moru i moreuzu Kerč i da je u kontaktu sa vlastima Ukrajine, čiji teritorijalni integritet podržava.

To je na svom Tviteru napisala portparolka NATO-a Oana Lungesku i dodala da ta vojna alijansa poziva na uzdržanost i deesklaciju sukoba.

– NATO podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući pomorska prava u njenim teritorijlnim vodama. Pozivamo Rusiju da omogući nesmetani pristup ukrajinskim lukama u Azovskom moru u skladu sa međunarodnim pravom – napisala je ona.

TANJUG

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *