Broj poginulih u Gazi raste, dostigao 318, dolazi Ban Ki-mun

July 19, 2014, 10:16 am

Danas je vojna operacija Zaštitna ivica, čiji je cilj zaustavljanje prekograničnog raketiranja ušla u 12. dan i to je najkrvaviji sukob izraelske vojske i Hamasa od 2009. godine.

SAD su apelovale na Izrael da uloži veći napor kako bi se ograničile čivilne žrtve, ali je podržao pravo jevrejske države da se brani.

Predsednik Barak Obama rekao je da je Vašington “duboko zabrinut zbog rizika za dalju eskalaciju i gubitak navnih života”, preneo je AFP.

On je izrazio nadu da će Izrael delovati da “minimizira civilne žrtve:”

Ali šef izraelske armije Beni Ganc rekao je da armija “širi kopnenu fazu operacije”, upozorivši da će biti teških momenata, aludirajući na dalje izraelske žrtve. Od početka ofanzive 8. jula poginula su dva Izraelca, jedan civil i jedan vojnik.

Izrael ističe da je cilj kopnene ofanzve da se uništi mreža podzmenih tunela Hamasa koji se koriste za preko granične napade. Vojni portparol Peter lerner rekao je danas novinarima da je za poslednja 24 sata vojska preuzela kontrolu nad 13 tunela.

Hamas, koji kontroliše Gazu, za sada ne uzmiče i nastavlja da raektira Izrael, dok palestinski predsednik Mahmud Abas , vođa sekularnog Fataha pokušava u Egiptu i Turskoj da nađe posrednika za uspostavljanje prekida vatre.

U napadu kraj držamije u Kan Junisu na jgu ubijeno je jutros sedmoro ljudi, uključujući i jednu ženu, rekao je portparol hitnih službi Ašraf al Kidra. Kasnije je poginulo još 13 ljudi u novim vazdušnim udarima. Oko 2.250 Palestinaca je ranjeno od početka sukoba, a na izraelskoj strani nekoliko ljudi.

Ešton: EU vrlo zabrinuta zbog eskalacije nasilja u Gazi

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton naglasila je da je taj blok zemalja “vrlo zabrinut” zbog eskalacije nasilja u pojasu Gaze, uključjući obnovu raketne vatre na Izrael i izraelsku kopnenu operaciju, preneli su izraelski mediji.

“Pozivamo sve strane da se momentalno dogovore o prekidu vatre. Ističemo obavezu da se omogući pun i neometan pristup humanitarnoj pomoći. Već smo bili svedoci prekomernih civilnih žrtava, uključujući mnogobrojnu decu, kao što su ona ubijena na plaži u Gazi. Oštro osuđujemo takve incidente i pozivamo da se brzo istraže. Osuđujemo nastavak ispaljivanja raketa iz Gaze na Izrael od strane Hamasa i drugih ekstremističkih grupa i nasumično ciljanje civila”, poručila je Eštonova u saopštenju.

Takođe je navedeno da se pozdrvlja nastavak napora regionalnih partnera, a posebno inicijatva Egipta da se uspostavi prekid vatre.

“Pozivamo obe strane da deeskaliraju situaciju, okončaju nasilje i patnje civilnog stanovništva. Mora naći se pronaći trajno rešenje, koje osigurava mir i bezbednost za sve Izraelce i Palestince”, zaključuje se u saopšstenju.

U međuvremenu su palestinski izvori naveli da je samo za jedan sat sinoć ubijeno 13 stanovnika Gaze i da ih je najmanje 30 ranjeno.

Među pognulima je troje dece od sedam, osam i 13 godina i pet članova jedne porodice iz Beit Hanuna, uključujući četiri brata i tri člana porodice iz Rafe.

Ukupan broj mrtvih je premašio 280 od početka operacije “Zaštitna ivica” 8. jula, a ranjenih je 2.200.

Samo juče poginulo je najmanje 30 ljudi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *