Američki fudbal na srpski način: Kako je otmica kornjače zasenila veliko finale

July 8, 2014, 7:34 am

 

Da bi se razumelo rivalstvo Vukova i Divljih veprova treba posegnuti u istoriju ovog sporta u Srbiji, ali ta decenija nadmetanja, bez i sa opremom, na terenu i van njega, podele na dva saveza i brojni derbiji – ovoga puta će biti izostavljeni. Jer, najsvežije poglavlje ovog rivalstva je nadmašilo sve prethodne.

U Vukovima, pored ostalih, igra i reprezentativac Srbije Vojin Milić. Njegova pozicija je tajt end, za one koji ne prate ovaj sport tako detaljno u pitanju je jedna od retkih pozicija koja zahteva dva podjednako dobro obavljanja zadataka: jedno je uloga u blokiranju rivala, kada saigrač treba da trči, a drugi je hvatački, jer je tajt endovima, poput klasičnih hvatača, to dozvoljeno. Suparnici zato nikada ne znaju šta će jedan takav igrač da uradi kada njegov napad krene u akciju, ali… ovoga puta je tajt end bio taj kome je servirano iznenađenje.

Vojin Milić ima kornjaču, kućnog ljubimca Frenkija. I, kada su Divlji veprovi, poput navijača “večitih” fudbalskih rivala, pred finale objavili na društvenim mrežama “Kragujevac hoće titulu”, tajt end Vukova je pogledao tri medalje koje je osvojio u tri prethodna finala, i to trima pobedama upravo nad kragujevačkom ekipom, pa je podigao svoju kornjaču i fotografisao je uz komentar: “Kornjača ne da titulu, tako da… džaba ste pravili poster!”

Kragujevčanima se takva “prozivka” nije svidela, pa su stupili u akciju. U petak, dva dana pred veliki derbi u finalu, dok je Vojin bio na terenu na Adi Ciganliji, pomažući u farbanju igrališta (što ne treba da vas čudi jer ima baš vrednog sveta u ovdašnjem američkom fudbalu, a igrači neretko i kose, vodu nose i mnogo toga još) na vrata njegovog stana pokucali su neki momci i rekli “Poslao nas je Vojin da mu donesemo Frenkija”.

 

I, tek tako, na jednostavan način – kornjača je oteta.

Završila je u taboru Divljih veprova, koji su je slikali na svojoj zastavi, a onda i, šokantno, u šerpi, na ringli.

“Nisam mogao da verujem kada su mi javili da je kornjača oteta. Užasno sam bio besan. Došao sam kući da proverim – nema kornjače u akverijumu. Roditelje sam budio u jedan ujutru, haos je nastao”, prepričava celu priču Milić za Blicsport.

Došao je i dan derbija, veliko finale. “Osveta” za takvu otmicu servirana je baš kao što je Milić i priželjkivao. I Frenki, verujemo. Vukovi su dobili Divlje veprove sa 27:17 i osvojili četvrtu uzastopnu titulu.

A kornjača? Kornjaču su Kragujevčani vratili i ona sada uživa uz novu medalju, četvrtu zlatnu u nizu.

“Titula odbranjena, kornjača vraćena”, uz osmeh je ovu priču zaključio Vojin Milić./blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *