Parlament BiH o izmjenama Krivičnog zakona i o Sutorini

March 11, 2015, 8:51 am

Ova tačka dnevnog reda uvrštena je nakon jučerašnje sjednice Kolegijuma Predstavničkog doma, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Dom naroda Parlamentarne skupštine je po hitnom postupku, na prijedlog Kluba srpskih delegata, 5. marta usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH kojim se ispunjava jedan od zahtjeva Manivala /Komiteta eksperata Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnost/ u vezi sa sprečavanjem finansiranja terorizma.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatraće danas i Prijedlog rezolucije o Sutorini čiji je predlagač poslanik SDP-a Denis Bećirović, nakon što je o ovoj temi obavljena javna rasprava 24. februara u Sarajevu.

U organizaciji Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, 24. februara je u Sarajevu održana javna rasprava o statusu Sutorine na kojoj su iznesena oprečna mišljenja predstavnika institucija BiH, te akademske zajednice i civilnog društva FBiH o tome da li ova teritorija pripada BiH ili Crnoj Gori.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma parlamenta BiH odlučila je da od ovog doma zatraži provođenje dodatnih konsultacija sa stručnjacima međunarodnog javnog prava i ustavnog prava o statusu Sutorine.

Rezolucijom o Sutorini, koju je u parlamentarnu proceduru uputio Bećirović, traži se od Predsjedništva BiH da odbije prijedlog sporazuma o granici sa Crnom Gorom koji je utvrdio Savjet ministara BiH, a prema kojem je Sutorina ostaje u sastavu crnogorske teritorije.

Na dnevnom redu sjednice je izbor članova zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz Predstavničkog doma u Zajedničku komisiju za odbranu i bezbjednost BiH, Zajedničku komisiju za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, Zajedničku komisiju za ekonomske reforme i razvoj, Zajedničku komisiju za evropske integracije, Zajedničku komisiju za administrativne poslove i Zajedničku komisiju za ljudska prava.

Na dnevnom redu je i imenovanje članova delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza, Centralnoevropskoj inicijativi, Parlamentarnoj skupštini Mediterana, Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran, Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, Parlamentarnoj skupštini zemalja frankofonskog govornog područja i Interparlamentarnoj grupi BiH u Interparlamentarnoj uniji.

Pred poslanicima će se naći i poslanička inicijativa Bećirovića kojom se zadužuje Savjet ministara BiH da u 2015. godini pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog zakona o zabrani izazivanja i širenja nacionalne, vjerske, rasne i drugih oblika mržnje u BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *