Reakcije zbog zastave BiH na Jahorini: “Neko želi podići nacionalne tenzije” (VIDEO)

September 3, 2024, 5:42 pm

Nije samo himna nepriznatog Kosova jedina vruća politička tema. To je i zastava BiH koju su u nedjelju na Jahorini postavili pripadnici Gorske službe spasavanja iz Sarajeva, a koja je juče ujutro je uklonjena.

Zastava BiH na vrhu Košuta na Jahorini zasmetala je mnogima u Republici Srpskoj. Zbog njenog postavljanja, jedan iz grupe koja je na Košutu došla s kvadovima, a za koga se ispostavilo da je nosio ratnu zastavu, utvrđeno da pripadnik federalnog MUP-a. On je uhapšen u Krupcu.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Nenad Nešić poručuje da postavljanjem zastave BiH na jednom od vrhova Jahorine neko želi podići nacionalne tenzije.

– Očigledno neko želi da diže nacionalne tenzije i da su nacionalne tenzije podignute. Republika Srpska je Republika Srpska i zna se čije će zastave biti na njenoj teritoriji – poručio je Nešić.

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra “Jahorina” Nedeljko Elek u današnjoj reakciji kaže da su netačni navodi da je zastava koja uklonjena sa Košute na Jahorini bila na području federalne opštine Trnovo, jer tu nikada nije utvrđena međuentitetska linija razgraničenja. Podvlači da se na teritoriji Olimpijskog centra “Jahorina” bez saglasnosti ne mogu postavljati ni zastave ni reklame.

– Ono što mi znamo katastarskim česticama je to da se jedan dio nalazi na teritoriji federalne opštine Trnovo, a drugi na teritoriji opštine Trnovo u Republici Srpskoj. Mi, kao turistička destinacija, ne želimo ovakve slike. Kada se utvrdi međuentitetska linija, postoji komisija koja je za to nadležna, onda možemo da razgovaramo. Do tada ćemo svaki put reagovati na ovaj način – rekao je Elek.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić tvrdi da se postavljanjem zastave BiH na Jahorini želi izazivati incident radi ekonomskog slabljenja planine i Olimpijskog centra.

Podsjećamo, zastava BiH koju su u nedjelju na Košuti postavili pripadnici Gorske službe spasavanja iz Sarajeva juče ujutro je uklonjena, a slučaj je prijavljen policiji.

(TV K3)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *