Kampanja “Zaštitimo djecu na internetu” – podići svijest o bezbjednosti mladih (VIDEO)

June 6, 2024, 6:00 pm

Novi zabilježeni oblik nasilja nad djecom je uz pomoć vještačke inteligencije, odnosno uz pomoć različitih chat botova. U znatnom porastu je seksualno nasilje, kao i svaka vrsta vršnjačkog nasilja. Ovo je rečeno na panel diskusiji u okviru društveno odgovorne kampanje “Ne zatvarajmo oči. Zaštitimo djecu na internetu”, koju kompanija “m:tel” provodi uz partnersku podršku UNICEF-a u BiH i Plavog telefona.

Digitalno nasilje nad djecom na internetu sve je češće ali ljudi nisu upoznati na koji način da reaguju i na koji način da se traži podrška. Iz UNICEF-a u BiH upozoravaju da se globalno bilježi da djeca sve više postaju žrtve različitih manipulacija u kojima se koristi vještačka inteligencija.

A prijave nasilja iz godine u godinu idu uzlaznom putanjom, upozoravaju ispred Savjetodavne linije Plavi telefon. Samo prošle godine zabilježeno je oko 18.000 poziva i oko 3.500 upita putem chat savjetovanja. Oko 88.000 prijava je proslijeđeno nadležnima što je duplo više u odnosu na prethodne godine.

Zbog svega navedenog važno je čuti mišljenje stručne javnosti.

Ova panel diskusija u Banjaluci je posljednja u nizu u ovom ciklusu kampanje koja je uključivala stručnu javnost.

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *