Od 1. Aprila zabrana uvoza auta sa EURO 3 motorima u BiH

February 27, 2016, 6:40 pm

Savjet ministra BiH zadužio je Ministarstvo komunikacija i saobraćaja da odmah objavi novu odluku o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila pri homologaciji tipa vozila i homologaciji pojedinačnog vozila te će u kontinuitetu pratiti mjere propisane ovom odlukom, i o tome redovno izvještavati Savjet ministara BiH. Uvoz automobila sa EURO 3 motorima zabranjuje se od 1.aprila 2016.godine potvrdio je sekretar ministarstva komunikacija I saobraćaja BiH Igor Pejić.

Nova odluka neće se primjenjivati na vozila koja su na teritoriju Bosne i Hercegovine dospjela ili je njihova narudžba izvršena prije 1.4.2016. godine, kada ova odluka stupa na snagu.

Građani BiH, prema statističkim pokazateljima, voze automobile koji su u prosjeku stari oko 17 godina. Tako je, prema podacima koje je uradio Institut za privredni inženjering u Zenici, devet mjeseci prošle godine prosječna starost putničkih vozila bila 16,13 godina. Isti Institut je prije dvije godine objavio kako je dvije trećine (odnosno 77 posto) vozila u BiH starije od deset godina, a da je oko trećina (30,7 posto) starijih i od dva desetljeća, dok je, primjerice, u Europi prosjek starosti vozila 8,6 godina. Međutim, to bi se sve uskoro moglo promijeniti, pogotovo ako se što prije počne primjenjivati inicijativa Savjeta ministara BiH o zabrani uvoza polovnih automobila s “Euro 3” motorom. Uvođenjem standarda EKO – 4 prilikom uvoza automobila u BiH uskladiće se najniži tehnički zahtjevi vozila s evropskim normama u ovoj oblasti te smanjiti zagađenje životne sredine i opasnost po zdravlje ljudi u Bosni i Hercegovini.

EURO 3 je naziv za regulative EU kojima se propisuju gornje granice pojedinih materija u izduvnim gasovima motora. Cilj donošenja ovakvih akata je unutar Evrope proklamovan kao borba za čistiji zrak. Na tlu Evropske unije EURO 1 norma je stupila na snagu 1993. godine, dok EURO 2 norma (ECO 96) postaje obaveza tri godine kasnije. EURO 3 stupio je na snagu 2000. godine i prema stručnim podacima izduvni gasovi su smanjeni za 40 posto u odnosu na EURO 1 normu. Još oštriji standard EURO 4 stupio je na snagu 2005. godine i njime je emisija štetnih gasova smanjena za 60 posto u odnosu na EURO 1 normu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *