Orban u posjeti Republici Srpskoj: Uručen mu Orden Srpske na ogrlici (VIDEO)

April 5, 2024, 5:17 pm

Delegacija Mađarske, predvođena premijerom Viktorom Orbanom, u posjeti je u Republici Srpkoj. Delegaciju je jutros ispred Palate Republike u Banjaluci dočekao predsjednik Milorad Dodik. Osim sastanka Dodika i Orbana uslijedilo je i više sastanaka predstavnika Srpske i Mađarske. Orbanu je uručeno i najviše odlikovanje Republike Srpske – Orden Republike Srpske na ogrlici, kojim ga je odlikovao predsjednik Dodik povodom Dana Republike – 9. januara.

Posjeta zvaničnika Mađarske važan je dan za Srpsku, jer slavi dolazak prijatelja koji žele da sarađuju, izjavio je predsjednik Republike Milorad Dodik nakon sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, kojem je uručio najviše odlikovanje Srpske – Orden Republike Srpske na ogrlici.

Viktor Orban poručuje da je odlikovanje koje je primio u Banjaluci izraz prijateljstva i ljubavi između prijatelja, a ne samo državni akt. Govoreći o evropskom putu, Orban je poručio i da su Srbi Evropi potrebni i da bez njihovog uključivanja nema zdrave EU ni bezbjednosti i stabilnosti.

Predsjednik Vlade Mađarske poručio je i da BiH treba da napuste stranci koji se miješaju u unutrašnja pitanja i da prepuste narodima u BiH da se dogovore šta im je važno za budućnost ove zemlje. Republika Srpska neće dozvoliti da izgubi svoju imovinu, istakao je predsjednik Srpske, Milorad Dodik.

U Palati Republike održani su i sastanci srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i ministra za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željka Budimira sa ministrom inostranih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom, kao i premijera Srpske Viškovića i ministra finansija Zore Vidović sa mađarskim ministrom ekonomskog razvoja Martonom Nađom. U delegaciji Mađarske u posjeti RS bio je direktor Agencije za promociju izvoza Gabor Jenei i predstavnici 23 kompanije iz oblasti energetike, poljoprivrede, finansija, prehrambrene industrije i drugih.

Izvor: TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *