Počela rekonstrukcija OŠ “Nikola Tesla” Derventa (FOTO/VIDEO)

April 3, 2024, 12:49 pm

Uvođenjem izvođača radova, “Proda mont” iz Doboja i “Geokop” Derventa, zvanično je počela rekonstrukcija OŠ “Nikola Tesla” u Derventi koja je oštećena nakon snažnog zemljotresa u Petrinji u Hrvatskoj. Zajedno sa izvođačem i nadzornim organom radova, objekat je obišao i gradonačelnik Dervente Milorad Simić.

Rekonstrukcija OŠ “Nikola Tesla” u Derventi zvanično je počela a školu su obišli izvođači radova “Proda mont” Doboj i “Geokop” Derventa zajedno sa gradonačenikom i nadzornikom radova ispred Republičke direkcije za obnovu i razvoj.

Koordinator nadzornog arhitekta Vanja Vranješ je istakla da je Republička direkcija za obnovu i razvoj nosilac poslova nadzora izvođenja radova kroz sve faze rekonstrukcije.

“S obzirom da je objekat doživio oštećenje konstrukcije kao posljedica zemljotresa, to su poslovi oko kojih će se voditi najviše računa da bi se objekat doveo u stanje prije elementarne nepogode”, istakla je Vranješeva.

Tehnički direktor “Proda monta” Željko Petković je podsjetio da je vrijednost rekonstrukcije oko 4,5 miliona KM, bez izvođenja fasadnih i stolarijskih radova koje će raditi “Geokop” Derventa i da nosilac konzorcijuma ima rok od 9 mjeseci za završetak radova.

“Počeli smo sa nabavkom materijala i dopremanjem opreme i mi započinjemo kompletnu rekonstrukciju objekta, računajući zamjenu krova, svih instalacija i ojačanje konstrukcije. To podrazumijeva ojačanje iz temelja sa vertikalnim nosivim elementima kroz objekat do posljednje ploče u krovu, a predviđena je izrada betonskih ploča za svaku etažu”, pojasnio je Petković.

“Imam empatiju prema ovom prostoru koja je i moja srednja škola i jedan spomenik Dervente kojeg nismo mogli, ni htjeli, ni smjeli srušiti”, izjavio je gradonačelnik Dervente Milorad Simić prilikom obilaska objekta.

“Zahvaljujući razumijevanju Vlade Srpske pronašli smo novce u iznosu od 5,2 miliona i vjerujem da ćemo za 300 dana završiti posao i da će škola ponovo biti dom za 1.000 ljudi svakog dana. Nedostaje nam dječija graja u centru grada”, poručio je Simić.

Direktor škole Ljubiša Đurić je istakao da se radi o izuzetno važnom danu za učenike, roditelje i kolektiv ove obrazovne ustanove.

“Već 2,5 godine smo “podstanari” u drugim školama i ja se iskreno zahvaljujem upravama svih škola koje su nam pomogle, ali kada se vratimo u našu matičnu školu sve će biti lakše. Ovdje gravitira 130 radnika, 830 učenika i dvostruko više roditelja, što je jasno koliki je značaj za našu sredinu”, naglasio je Đurić.

Odlukom o određivanju prioritetnih projekata Vlada Republike Srpske odobrila je projekat rekonstrukcije i izdvojila 5.272.000,00 KM.

Podsjećamo ova škola je oštećena nakon zemljotresa u hrvatskoj Petrinji krajem decembra 2020. godine.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *