Da li Vlada Srpske može da stane u kraj poskupljenjima? (VIDEO)

February 11, 2024, 4:38 pm

Nema kraja poskupljenjima u Republici Srpskoj. Preduzetnici to pravdaju rastom minimalne plate na 900 maraka, iz Saveza sindikata Srpske poručuju da je to samo izgovor za ostvarivanje profita, dok iz Vlade najavljuju strožu kontrolu cijena.

Ne jenjava talas poskupljenja u Republici Srpskoj. Nove cijene gotovo svih proizvoda i usluga prazne, ionako tanke novčanike, građana. Posebno zabrinjava poskupljenje onih namirnica bez kojih se ne može, kao što je hljeb. Preduzetnici poskupljenja pravdaju rastom minimalne plate.

O novim cijenama uveliko razmišljaju i u komunalnim preduzećima. Neće, kažu, moći ispoštovati odluku o najnioj plati. Ipak, poskupljenje mora odobriti lokalna vlast.

Tek je u oovm mjesecu počela isplata minimalca, a poslodavci već kukaju, kažu u Savezu sindikata Srpske. Efekti primjene minimalne plate vidjeće se tek nakon nekoliko mjeseci.

Da su poskupljenja u većini slučajeva neopravdana, smatra i premijer Radovan Višković. Najavljuje kontrolu cijena.
Iz Vlade ponavljaju da podizanje najniže plate za cilj ima podizanje standarda radnika i zaustavljanje odlaska domaćih radnika. Iz Saveza sindikata poručuju da se radniku mora obezbijediti plata od koje može pristojno da živi,a ne da preživljava.

 

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *