Tito se nagodio: Za 2,4 tone kokaina sedam godina zatvora i milion evra kazne

December 7, 2023, 1:29 pm

Šef narko-kartela Edin Gačanin Tito (40) sklopio je sporazum sa holandskim pravosuđem, a sud je prihvatio sporazum i osudio ga na sedam godina zatvora i milion evra kazne.

Gačanin je inače na čelu narko-kartela Tito i Dino i porijeklo mu je iz BiH, dok ima i holandsko državljanstvo.

On je, prema pisanju tamošnjih medija,  priznao krivicu pod uslovom da kaznu zatvora izdržava u Dubaiju, Holandiji ili u Bosni i Hercegovini.

Sporazumno priznanje krivice je potvrdila Enjegova advokat Laura Versluis.

On je, kako se navodi, 1. novembra priznao krivicu, a sud u Roterdamu je 16. novembra to prihvatio izrekavši kaznu vođi moćnog kartela.

Optuženi se, kako navode mediji, sporazumno odrekao odbrane u zamjenu za smanjenu kaznu.

Kako prenosi “Crimesite”, presuda se odnosi na uvoz dvije pošiljke kokaina 2020. godine u ukupnom iznosu od više od 2.400 kilograma preko luka Roterdam i Hamburg i uvoz hemikalija za proizvodnju kristalnog meta.

Za Gačanina navode da je rukovodio transportom kokaina u Evropu iz Perua.

DEA je 2017. o Gačaninu iznijela informacije i okarakterisala ga da je vođa  kartela Tito i Dino, tzv. super kartela, koji je djelovao iz Dubaija i koji je sarađivao s irskim klanom Kinahan, italijanskim Raffaele Imperialeom i Ridouanom Tagijem.

Gačanin se nalazi i na američkoj listi sankcija na koju ga je Ministarstvo finansija SAD stavilo u martu ove godine.

On je u prošlosti više puta negirao da je umiješan u trgovinu kokainom.

Takođe, za njega se navodilo da je za svoje poslove često angažovao i bh. državljane i kontrolisao isporuku velikih količina kokaina iz Perua u Evropu i Aziju.

Pomenuti kartel je, prema procjenama istražnih organa koje su se pojavile u medijima, prometovao kokainom vrijednim 23 milijarde evra.

Gačanin je  državljanin BiH koji je narko-biznis započeo u Holandiji, gdje je godinama živio, a nakon što je postao jedan od najmoćnijih narko-bosova, Gačanin se preselio u Dubai, gdje je sarađivao s Imperialeom i porodicom Kinahan.

Navodno je on u BiH  posljednji put boravio  2016. godine i tada je bio na području  Sarajeva.

(Nezavisne – Foto: Arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *