Zbog Šmita, niko iz RS, osim Ivanića, nije na seminaru “Rouz-Rot” u Sarajevu (VIDEO)

November 14, 2023, 5:56 pm

U Sarajevu je počeo 105. „Rouz rot“ seminar, koji organizuje Parlamentarna skupština NATO-a, u saradnji sa Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine. Organizatori su predvidjeli da učestvuje i Kristijan Šmit, zbog čega su učešće odbili predstavnici iz Republike Srpske. Međutim, na seminaru je danas ipak bio počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.

Zbog predviđenog učešća Kristijana Šmita, srpski predstavnici odlučni – neće učestvovati na seminaru „Rouz rot“ koji je danas počeo u Sarajevu. Iz Srpske poručuju da Šmit nije stručan da daje bilo kakvo mišljenje o Dejtonskom sporazumu. Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu PS BiH Radovan Kovačević kaže da je programom bilo predviđeno da na seminaru učestvuju i brojni predstavnici Srpske, ali da se niko od predstavnika neće odazvati ovom pozivu. Međutim, razočaralo ih je kaže da seminaru, ipak, prisustvuje počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.

“To nam još jednom govori na koji način predstavnici opozicije iz Srpske gledaju na jedinstvo Republike Srpske, ali i na one koji su bez ikakvog legitimiteta došli u BiH samo sa jednim ciljem – da razvlaste Republiku Srpsku i da učine sve da ona nestane”, kaže Kovačević.

Potpuno je ispravno opredjeljenje predstavnika Republike Srpske da ne učestvuju u radu “Rouz-Rot” seminara, stav je dekana banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodana Župljanina.

„Mora se poštovati legitimni stav svih iz Republike Srpske da nema saradnje sa osobom koja je nepostojeća i samozvana, te se predstavlja kao visoki predstavnik u BiH. Moramo biti dosljedni i ignorisati sve što je protiv Dejtonskog mirovong sporazuma i Ustava BiH. Dakle, ispravna je odluka da niko iz Srpske ne učestvuje na tom skupu jer je jasno opredijeljenje Republike da jeste za saradnju sa NATO-om, ali ne i za članstvo u tom savezu”, naglašava Župljanin.

A u Sarajevu se danas pričalo o temi “BiH i zapadni Balkan u nestabilnom međunarodnom bezbjednosnom okruženju”. Učesnici su poručili da mora postojati koncenzus o svim pitanjima mora postojati, pa tako i o NATO putu.

Na „Rouz rot“ seminar, koji traje do 16 novembra pozvani su i predstavnici međunarodnih organizacija u BiH i nevladinog sektora. Prvog dana konferencija najavljene su dvije sesije: “Nedavna dešavanja u BiH”, te “Evroatlantske integracije” sa dva panela: BiH i NATO i BiH i EU.

Izvor: TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *