Da li će biti podrške za veto Željke Cvijanović? (VIDEO)

October 12, 2023, 6:00 pm

Nakon što je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović preglasana u vezi sa prijedlogom zaključka povodom, kako je navedeno, eskalacije napada organa Republike Srpske na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka BiH, iz Republike Srpske jednoglasan odgovor: svako preglasavanje u zajedničkim institucijama neprihvatljivo. Međutim, ostaje pitanje, ko će sve pordžati veto?

Bošnjači i hrvatski član predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić preglasali su srpskog člana Predsjedništva Željku Cvijanović po dva pitanja – o zaključku o navodnoj eskalaciji napada Republike Srpske na Dejtonski sporazum i o Prijedlogu zakona o gasu na nivou BiH. Cvijanovićeva je najavila uloaganje veta, odnosno pokretanje vitalnog entitetskog interesa, pa će o njemu raspravljati Narodna skupština Republike Srpske, odakle već stižu pozitivni signali o podršci. Podršku je, očekivano, dobila iz svoje partije i kolicionih partnera.

– Vjerujem da smo svi saglasni da na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH “atakuju”, to jest napadaju, upravo predstavnici partija iz kojih dolaze Komšić, Bećirović, a onda i pojedine zapadne ambasade, Ustavni sud BiH i na kraju Kristijan Šmit. Pozivanjem da navodni visoki predstavnik, koji nema potvrdu Savjeta bezbjednosti UN, reaguje, ovi zaključci predstavljaju negiranje suvereniteta i svjesno podržavanje kolonijalnog statusa zemlje – kaže Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NSRS.

Iz Kluba poslanika DEMOS nedvosmisleno poručuju da će podržati veto.

Svako preglasavanje u zajedničkim institucijama BiH neprihvatljivo je i za opoziciju. Ostaje jedino pitanje kako će se izjasniti o vetu. Predsjednik SDS-a Milan Miličević kaže da će poslanici njegove stranke podržati veto, ukoliko bude procijenjeno da je to neophodno i da će procjena o podršci biti donesena na osnovu sagledavanja sadržaja prijedloga odluke.

– Mi nemamo s tim problem. Već smo jednom podržali veto kada smo procijenili da je ugrožen vitalni entitetski interes i sa te strane nećemo praviti problem. To ćemo raspraviti na Predsjedništvu stranke i vidjeti u kom pravcu ići – rekao je Miličević.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a kaže “vidjećemo šta to donosi u narednom periodu”.

– Svi političari u ovoj zemlji treba da shvate da je jedina istinska vrijednost kompromis, konsenzus i dogovor u skladu sa ustavnim uređenjem u kojem tri konstitutivna naroda, Republika Srpska i Federacija BiH imaju svoju ustavnu ulogu -kaže Borenović.

Podsjećamo, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović preglasana je na sjednici Predsjedništva u utorak, 10. oktobra od strane druga dva ččana, bošnjačkog i hrvatskog Denisa Bećirovića i Željka Komšića.

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *