Ponovljen istorijski uspjeh mladih šahista banjalučkog “GAMBIT-a”

June 10, 2023, 7:41 am

Tokom  četiri takmičarska dana, Dvorovi kod Bijeljine su ugostili najbolje mlade šahiste na 23. Kadetskom i omladinskom prvenstvu BiH. 11 učesnika banjalučkog “GAMBIT-a” je ponovilo prošlogodišnji istorijski uspjeh sa 5 osvojenih medalja, čime je “GAMBIT” ujedno i šahovski klub sa najviše osvojenih medalja u konkurenciji 127 takmičara iz čak 38 klubova!

Ovim sjajnim rezultatom, Banjaluka će imati 3 predstavnika na prvenstvu Evrope za mlade šahiste, koje se održava u Rumuniji u septembru 2023. godine, jer je proteklo BiH takmičenje ujedno bilo i kvalifikacioni turnir za nastup na zvaničnom prvenstvu evrope i svijeta.

Šahovskih klub “GAMBIT” Banjaluka je predstavljalo ukupno 11 takmičara koji su postigli sledeće rezultate:

 Djevojčice grupa Ž08
Lidija Krunić

Djevojčice grupa Ž12
Jona Aranđelović Rakas
Marija Vukoje

Dječaci M08
Dušan Stojanović

Dječaci M10
Aleksej Banjac

Od naših takmičara još su nastupili: Sofija Gavrilović – 7. mjesto (Ž14), Zara Nedić – 8. mjesto (Ž16), Pavle Kremenović – 8. mjesto (M08), Viktor Panić – 4. mjesto (M12), Vuk Kršić – 5. mjesto (M12), Aleksa Jovišić – 9. mjesto (M18).

Predsjednik “GAMBIT-a” Nemanja Šipka ističe da klub i mlade banjalučke šahiste sada čeka nekoliko mjeseci priprema za izlazak u Evropu za šta će biti potrebna velika podrška nadležnih institucija, sponzora i donatora kako bi se takmičari kvalitetno pripremili i zasluženo na međunarodnoj sceni predstavljali svoju Banjaluku, Republiku Srpsku i BiH. Ovaj sjajan rezultat je posljedica posvećenog rada u okviru škole šaha za djecu ali i velikog broja turnira i manifestacija koje “GAMBIT” organizuje najmlađu šahovsku populaciju.

Organizator takmičenja je bila Šahovska Unija BiH a tehnički organizator Šahovski savez Republike Srpske.

(Foto: Gambit)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *