Dodik: Imovina je crvena linija, spremni smo za izlazak iz BiH (VIDEO)

March 12, 2023, 5:44 pm

Novim zakonom o nepokretnoj imovini, Srpska će učiniti sve da vrati imovinu u svoju nadležnost, poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik. Ocjenu Stejt departmenta da izjavama o imovini nastoji da potkopa Ustavni sud BiH, Dodik je odbacio kao netačnu i spekulativnu i pozvao Stejt department da precizira u kojem članu Ustava piše da imovina pripada BiH. Jasno poručuje – pitanje imovine predstavlja crvenu liniju preko koje Republika Srpska neće ići.

Nakon što su iz Vašingtona stigle osuđujuće poruke da predsjednik Srpske Milorad Dodik tvrdnjama da niko neće oteti imovinu Srpske, čak ni po cijenu otcjepljenja potkopava Ustavni sud BiH, ekspresno je reagovao Dodik. Poziva Stejt Departmenta da tačno navedu član Ustava BiH u kojem imovina pripada Bosni i Hercegovini. Smatra da je takva ocjena Stejt departmenta napisana od muslimanskih lobista.

“Oni pokušavaju da sruše ustavni poredak u BiH tako što ne žele da kažu gdje u Ustavu piše da nepokretna imovina pripada BiH pa da bih ja to trebao da poštujem. Da to piše tu, ja bih to poštovao, ali ne piše, nego oni pokušavaju da se sakriju iza toga kako se trebaju poštovati odluke navodno organa BiH, i to je problem”, rekao je Dodik .Prema njegovim riječima, ako su mislili na Ustavni sud, onda trebaju da odgovore, ima li ijedan ustavni sud u svijetu koji donosi privremene mjere, kako je moguće da to radi, jer to nije predviđeno ni dejtonskim ni bilo kojim drugim sporazumom.

Dodik je naglasio da tako i bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, potpuno ignorišući ustavnu poziciju, kaže da imovina pripada BiH. Niti je BiH država, niti će ikada biti, niti će ovladati ovom imovinom, jasno poručuje Dodik.

“Moraju da razumiju da je imovina ovdje crvena linija s kojom mi ovdje apsolutno računamo. Nećete nam uzeti imovinu. Ukoliko želite da napravite antidejtonsku BiH, kao što je pravite sve do sada, vi iz Stejt departmenta i drugi, mi u toj BiH nećemo biti”, poručio je Dodik.

Po svemu sudeći, i dalje će se nastaviti saga oko Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske. Dok visoki predstavnik očekuje da se pitanje imovine riješi u Parlamentarnoj skupštini BiH, vlast u Republici Srpskoj najavljuje da neće odustati od svojih namjera. Novim zakonom o nepokretnoj imovini, učiniće kažu sve da vrate imovinu u svoju nadležnost.

Izvor: TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *