Doboj: Za 10 godina sniziti emisiju štetnih gasova za 40 odsto (VIDEO)

July 23, 2020, 6:13 pm

Do 2030. godine na području Doboja realizovaće se projekti koji će dovesti do smanjenja emisije štetnih gasova za 40 odsto.Vrijednost projekata iznosi 65 miliona maraka.Ovi projekti dio su akcionog plana održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama,koji je završen i usvojen na posljednjoj sjednici Skupštine grada.

Grad Doboj nalazi se u grupi od 37 opština i gradova u BiH koji su potpisali sporazum o izradi Akcionog plana održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama,tzv. SEKAP.Prvi su ovaj dokument izradili i usvojili na posljednjem skupštinskom zasjedanju.Prema planu u narednih deset godina na području Doboja realizovaće se projekti ukupne vrijednosti 65 miliona maraka. Projekti se odnose na smanjenje emisije gasova za 40 odsto i prilgođavanje klimatskim promjenama,jer je upravo ova lokalna zajednica tokom majskih poplava 2014. godine osjetila posljedice klimatskih promjena.

Grad Doboj je obavezan da sufinanasira projekte sa 30 dosto,dok će ostatak finansirati međunaordni donatori. Niz projekata se, istakao je prvi čovjek Doboja, odnosi na uređenje korita rijeke Bosne,a li tu su i drugi planirani projekti.

Na području Doboja veliki broj objekata  javnih ustanova su energetski efikasne.U planu je na krovu nove zgrade administrativnog centra postavljanje solarnih panela sa ciljem da se obnoviljivim izvorima energije smanji emisija štetnih gasova.

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *