Istočno Novo Sarajevo: Obilježena slava grada (VIDEO)

June 6, 2019, 6:43 pm

U Istočnom Novom Srajevu obilježavanje krsne slave Spasovdana počelo je jutros služenjem liturgije u Hramu Svetog velikomučenika Georgija na Vracama ,Na Vojničkom groblju  obilježen je dan Prve sarajevske mehanizovane brigade.Upriličeno je lomljenje slavskog kolača i slavski ručak a sinoć je održana i Svečana akademija na kojoj su uručena su priznanja najzaslužnijim institucijama i pojedincima za razvoj ove lokalne zajednice. Povelja opštine dodijeljena je Opštinskoj boračkoj organizaciji i građevinskom preduzeću “Akvamontmerc”.

Polaganjem vijenaca i parastosom danas je na Vojničkom groblju na Vracama obilježen Dan Prve sarajevske mehanizovane brigade Vojske Republike Srpske, koja je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata uspješno nosila težak teret odbrane stanovništva i teritorije. Vijence na centralno spomen-obilježje položili su predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, opštinskih boračkih organizacija Istočnog Novog Sarajeva, Pale i “Ilidžanski borac”, Udruženja veterana Vojne policije, Organizacije starješina Vojske Republike Srpske, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo i predstavnici Grada Istočno Sarajevo. Kroz ovu brigadu prošlo više od 5.000 boraca, 608 njenih pripadnika je poginulo , a ranjeno skoro dvije hiljade.

U okviru svečanosti obilježavanja Spasovdana krsne slave i Dana opštine INS načelnik Ljubiša Ćosić istakao je da se ova opština iz godine u godinu razvija i bilježi pozitivna privredna kretanja. U periodu između dvije slave urađeno je mnogo – nastavljena je izgradnja sportske dvorane, započeta gradnja gradskog trga, pozorišta, priprema se gradnja gradskog parka na 12.000 metara kvadratnih, novih igrališta.

Na svečanoj akademiji uručena su priznanja najzaslužnijim institucijama i pojedincima za razvoj ove lokalne zajednice. Povelja opštine dodijeljena je Opštinskoj boračkoj organizaciji i građevinskom preduzeću “Akvamontmerc”. Opštinska plaketa dodijeljena je Policijskoj stanici Istočno Novo Sarajevo, ,osnivaču “Forum teatra” Vitomiru Mitriću, novinaru Dejanu Kerleti, kao i nastavnik geografije Draganu Uljareviću,

Slavske svečanosti nastavljene su  litijom ulicama grada a biće održan i Godišnji koncert Kulturno-umjetničkog društva “Slavija”  dok  je za sutra predviđen istorijski čas, koncert grupe “Galija”.

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *