Banja Luka: Uskoro elektronsko izdavanje građevinskih dozvola (VIDEO)

January 23, 2019, 7:58 pm

U planu je uvođenje elektronske građevinske dozvole, a grad Banja Luka predvodio bi ovaj pilot projekat. Kako je istaknuto nakon današnjeg sastanka gradonačelnika Igora Radojičića i ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenke Golić, Svjetska banka već je odobrila sredstva za kupovinu softvera, čime će biti skraćena procedura čekanja na izdavanje građevinskih dozvola, a podnosioci oslobođeni administrativnih taksi.

Nacrt izmjenjenog zakona o uređenju prostora je pripremljen I biće vrlo brzo upućen u Parlament Srpske, a još 17 zakona trebalo bi da bude izmjenjeno kako bi bilo uvedeno elektronsko izdavanje građevinskih dozvola. Svjetska banka već je odobrila sredstva za kupovinu softvera kako bi se realizovala obva ideja, a sve u cilju oslobađanja građana administrativnih taksi za pribavljanje potrebne dokumentacije za izdavanje dozvola.

Uvođenje elektronske građevisnke dozvole među prvima podržao je grad Banja Luka, koji je većč uveo jednošalterski sistem izdavanja dozvola.

Na današnjem sastanku razgovaralo se i o legalizaciji objekata, te je napomenuto da će beneficije i u buduće imati određene kategorije koje su i do sada imale to pravo. Spomenut je i projekat Crno Vrelo, koji još ne može u potpunosti biti završen zbog neriješenih imovinsko – pravnih odnosa.

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *