Banja Luka: Sindikat ne odustaje od zahtjeva za povećanje plata (VIDEO)

January 23, 2019, 7:55 pm

Povećanje najniže plate na 500 i prosječne na 1.000 maraka, donošenje Opšteg kolektivnog ugovora, izmjene Zakona o radu i još nekoliko važnih radničkih zakona, zahtjevi su od kojih u Savezu sindikata ne odustaju.

Međutim, nakon današnjeg sastanka u Banja Luci sa resornim ministrom, nema čvrstog obećanja da će plate uskoro biti povećane.  Radnici u Srpskoj ne žive od obećanja da će im biti povećane plate već od plata za koje vrijedno rade, a nikako dočekati da minimalac poraste na 500, a prosječna plata na 1.000 maraka. To I sindikat zahtjeva i iznova ponavlja Vladi RS.

Novca za povećanje plata radnicima, tvrde u Savezu sindikata, itekako ima. Za prethodner četiri godine poslodavcima u Srpskoj je dato više od 70 miliona maraka podsticaja za otvaranje novih radnih mjesta., s tim da je Vlada dala samo 5,5 miliona. Poslovna zajednica u prošloj godini nije izdvojila nijednu jedinu marku od dobiti za povećanje plata zaposlenima.

Da li će plate i mininalna i ona prosječna biti povećane u ovoj godini, kako su lani vladajući obećavali, ministar rada nije mogao konkretno da odgovori.

Sindikat insistira i na usvajanju izmjena Zakona o radu, izmjena i dopuna zakona o posredovanju pri zapošljavanju, izradi Strategije zaštite zdravlja na radu I konačno nakon tri godine čekanja, donošenju Opšteg kolektivnog ugovora.
Iz resornog ministarstva napominju da će pregovori o opštem kolketivnuom ugovoru, ispočetka, početi u februaru, a da će se svi navedeni zakoni naći u NSRS do polovine ove godine.

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *