Od sutra isplata penzija uvećanih za tri odsto

November 9, 2017, 6:28 pm

Kao što je ranije i najavljeno, sutra će 258.545 penzionera, korisnika Fonda PIO, primiti penzije uvećane za tri odsto. Sa ovim uvećanjem prosječna oktobarska penzija će iznositi 351,40 dok će prosječna penzija za 40 godina radnog staža biti nešto veća od 512 maraka što iznosi oko 62 odsto prosječne plate isplaćene u RS za prošli mjesec. Resorni ministar, Milenko Savanović, rekao je da će se penzije povećavati i ubuduće, te dodao da će naredne godine doći do povećanja penzija za još dva odsto.

– Prateći rast realnog sektora i BDP penzije ćemo povećavati, ali nije moguće očekivati prije kraja prvog kvartala 2018. godine – izjavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović.

Od oko 260.000 penzionera kojima će od sutra penzije biti povećane za tri odsto, njih 210.374 živi u RS. Istovremeno, po raznim osnovama iz prava penzijsko-invalidskog osiguranja isključeno je oko dvije hiljade lica, rekao je direktor Fonda PIO RS, Mladen Milić.

– Poverćanje od tri odsto zahtjeva dodatnih oko dva i po miliona maraka, mi imamo 85 miliona u netu, odnosno ono što će biti isplaćeno na račune korisnika, i 86 miliona u brutu – kaže direktor Fonda PIO, Mladen Milić.

Govoreći o naplati doprinosa po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja, Milić je rekao da je u odnosu na prošlu godinu povećana naplata tog osiguranja za oko pet odsto te da je u oktobru naplaćeno nepunih 72 miliona maraka doprinosa. I dalje su najveći dužnici zdravstvene ustanove koje duguju više od 100 miliona maraka od 2010. godine.

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *